Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" попълни борда си с политик

Зигмар Габриел

Водещият германски банков кредитор - "Дойче банк", избра политика Зигмар Габриел за член на банковия надзорен борд. Шестдесет годишният член на Социалдемократическата партия е добре познат в страната си след като през 2017-2018-а оглавяваше министерството на външните работи, а преди това беше министър на икономиката. От 2013-а до 2018-а Габрил беше и вице-канцлер на Германия.

Политикът ще заеме мястото на Йорг Целтнер, обяви на официална пресконференция "Дойче банк" на 24 януари. Целтнер, който е бивш изпълнителен директор в "Ю Би Ес", бе номиниран за надзорния съвет през август 2019-а, но регулаторите ще наложат вето на кандидатурата му заради конфликт на интереси, съобщава "Файненшъл таймс". Петдесет и двегодишният Целтнер пое управлението на финансираната от Катар европейската частна банкова група Quintet през миналата година, което разтревожи контролните органи, защото тя конкурира директно "Дойче банк" в сферата на управлението на лични състояния. 

Габриел постъпва в германския кредитен първенец по средата на мащабното реформиране на дейността му и изтеглянето му от инвестиционните банкови услуги. През миналата година главният изпълнителен директор на "Дойче банк" - Кристиан Севинг, обяви плановете си да съкрати 18 хил. работни места, да закрие глобалното поделение за търговия на акции и да създаде "лоша банка" за 288 млрд. евро. Целта е да се увеличи пазарната капитализация на институцията, чиито акции паднаха до рекордно ниски котировки през 2019-а след поредицата години на скандали и загуби.

В официално изявление Габриел каза, че "Дойче банк" е една от най-важните финансови институции в Европа, която има възможност и отговорност да помогне за оформянето на бъдещето на германското и на европейското стопанство.  И добави, че "иска да участва в това".

Председател на надзорния съвет на кредитора от 2012-а е 63-годишният Пол Ахлайтнер. Напоследък обаче той губи подкрепата на едри инвеститори (като американската фирма за частни капитали "Сърбъръс") след проваления опит за сливане с "Комерцбанк" през 2019-а и след прекалено бавната реакция на проблемите в губещата инвестиционна банка. Кралското семейство на Катар, бившият изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" - Дъф Бронстейн, и мениджърът на активи "Блек рок" също имат отрицателно мнение за работата на Ахлайтнер, информира "Файненшъл таймс". Заради това той се надява, че "с богатия си опит като министър на околната среда, на икономиката и на външните работи, Зигмар Габриел ще има изключителен принос и ще повиши качеството на надзорния съвет".

Facebook logo
Бъдете с нас и във