Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" отчита 5.3 млрд. евро загуби за година на фона на голямо преструктуриране

Водещият кредитор "Дойче банк" отчете изненадващо голяма нетна загуба за последното тримесечие на миналата година в размер на 1,5 млрд. евро. Така общите загуби на банката за цялата 2019 г. възлизат на 5,3 милиарда евро на фона на огромен проект за трансформация, съобщава CNBC.

Очакванията на финансовите пазари за четвъртото тримесечие бяха за по-малки загуби - от 1 млрд. евро и 5 млрд. евро за изминалата година.

От финансовата институция обявиха през юли, че ще се оттеглят от своето поделение за търговия с акции като част от плана за излизане от по-волатилните инвестиционни дейности. Това представлява и един от най-големите основни ремонти на банкова институция след глобалната финансова криза и голямо отстъпление от инвестиционното банкиране на "Дойче банк". Също така от банката обявиха, че ще съкратят 18 000 свои служители до 2022 година, в опит да намалят разходите.

Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на банката достигна 13,6% - непроменен от четвъртото тримесечие на 2018 г.  Главният финансов директор на "Дойче банк" Джеймс фон Молтке заяви, че е доволен от инерцията, наблюдавана през четвъртото тримесечие по време на ранните етапи на преструктурирането.

В доклада си за печалбите от "Дойче банк" заявяват, че целогодишната нетна загуба е "изцяло обусловена от ефекти, свързани с трансформацията".

Изпълнителният директор Кристиан Севинг увери, че кредиторът може да финансира прехода си със собствени ресурси и че банката "ще се върне към растежа".

Загубата за цялата година включва допълнителни корекции на отсрочени данъчни активи, свързани с трансформацията, в размер на 2,8 милиарда евро. Приходите от продажби с фиксиран доход и валута (FIC) направиха прогнозно възстановяване през четвъртото тримесечие на изминалата година, като достигнаха 1,2 милиарда евро - с 31% повече спрямо резултатът от третото тримесечие на 2019 г.

От банката съобщиха още, че са постигнали целта си за годишни разходи в размер на 21,5 милиарда евро, като посочват, че в тази сума не се включват таксите за трансформация и разходите за четвъртото тримесечие, изразходвани в голяма степен заради прехвърлянето на платформата на Prime Finance на банката BNP Paribas.

Facebook logo
Бъдете с нас и във