Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" обезщети клиент по валутен скандал

"Дойче банк" е платила над 10 млн. евро на испанския производител на вино J Garcia-Carrion, за да уреди извън съда обвиненията на европейския винен лидер за подвеждащи продажби на валутни финансови производни. Германският кредитор привършва вътрешната проверка на въпросните сделки, която вече доведе до отстраняването на двама високопоставени изпълнителни директори.

През 2020-а "Дойче банк" е изпратила делегация на високо равнище от Франкфурт в Мадрид, за да преговаря за споразумение с J Garcia-Carrion (JGC), с което компанията да бъде компенсирана за натрупаните през шестгодишния период (2015-2020-а) загуби от екзотичните инструменти, споделили пред "Файненшъл таймс" запознати с казуса лица. Като част от сделката, която не е била обявена предварително, германският кредитор се извинява за поведението на своите търговци и посредници. Решението на "Дойче банк" за извънсъдебната сделка може да окаже натиск върху "Голдмън Сакс груп" и "БНП Париба", срещу които JGC е отправила подобни обвинения.  

Срещу германския кредитор от месеци текат проверки дали негови търговци в Лондон и Мадрид не са престъпили наредби на Европейския съюз, убеждавайки стотици испански фирми да купят сложни валутни производни, от които те не са имали нужда или просто не са ги разбирали. Спираловидно натрупващите се загуби от някои валутни суапови контракти, избрани от търговците на "Дойче банк" като по-евтин начин за застраховане на валутни транзакции вместо традиционните валутни застраховки, са вкарали някои клиенти в сериозни финансови праблеми. "Дойче банк" е уредила извън съда няколко други жалби, с което е предотвратила съдебни дела, твърдят добре информирани източници. 

JGC обвинява и френската "БНП Париба" за неправомерно осъществени над 8400 валутни транзакции за милиарди евро в периода от 2015-а до 2020-а, от които компанията е загубила десетки милиони. Основният обем от губещите сделки е свързан със суапови контракти евро-щатски долари. Някои обаче са във валутни двойки, в които JGC има незначителни или никакви сделки, като например евро-шведска крона. Крайният резултат са кешови загуби за испанците в размер на около 75 млн. евро в този петгодишен период, докато "БНП Париба" е получила над 100 млн. долара от сделките, твърдят запознатите с темата лица. Много от операциите са осъществени чрез търговски бюра на банката в Лондон. JGC обмисля да предприеме правни действия срещу френския кредитор.

Испанската компания води съдебна битка и с "Голдмън Сакс" в съда в Лондон за частично компенсиране на загуби в размер на 6.2 млн. щ. долара, свързани с екзотични валутни производни. "Голдмън" твърди, че продуктите не са били чак толкова сложни за мултинационална корпорация, която има нужда от застраховане и рисковете са били изяснени. JGC обаче обяснява, че повечето губещи сделки са били сключени неправомерно с един от бившите й старши мениджъри. Срещу него испанският винопроизводител води друго дело в Мадрид за осъществени тайни операции, прикрити с подправени документи и за подвеждане на фирмените одитори. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във