Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" не издържа стрес-теста на Федералния резерв

"Дойче банк" е единствената голяма финансова институция, която се е провалила на годишния стрес-тест на Федералния резерв. Това е още един удар за най-големия кредитор в Германия, съобщава CNN.

Федералният резерв изказва по-умерени опасения относно "Голдман Сакс" и "Морган Стенли". Тези опасения са свързани с възможностите на двете банки да увеличават дивидентите за техните акционери и да изкупуват обратно повече от своите акции. 

Стриктният тест разкрива също така, че банката State Street Corporation би понесла големи загуби, ако един от нейните бизнес партньори попадне под финансов натиск.

Въпреки тези притеснения резултатите от стрес-тестовете на Фед отразяват, че банковата система в САЩ се е стабилизирала драстично след финансовата криза преди десетилетие. Регулаторите дадоха зелена светлина на огромното мнозинство от 35-те най-големи банки в САЩ.

Тези банки незабавно обявиха намеренията си да увеличат възнагражденията на акционерите.

JPMorgan Chase обяви 43% увеличение на дивидентите и планира да изкупи обратно свои акции за над 20 милиарда долара.

Citigroup заяви, че ще увеличи дивидента си с 41% и ще изкупи обратно акции за 17.6 млрд. долара.

Wells Fargo планира да изкупи обратно акции за 24.5 млрд. долара до средата на 2019 година.

Стрес-тестът на федералния резерв разглежда как банките ще се изправят под рецесия или сътресения на финансовите пазари.

Кредиторите също така се оценяват въз основа на качествени фактори, включително управление на риска, вътрешен контрол и корпоративни практики.

Федералният резерв след това оценява капиталовия план на всяка банка - как тя възнаграждава акционерите с по-високи дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Тазгодишният изпит показва, че най-големите банки имат "силни нива на капитал" и след като изплащат дивиденти "ще запазят способността си да отпускат заеми дори при тежка рецесия", заяви заместник-председателят на Федералния резерв Рандал Кваролс.

Очевидното изключение е Deutsche Bank (DB), която многократно се е препъвала през последните години. Федералният резерв протестира срещу капиталовия план на американското дъщерно дружество на германската банка, цитирайки "широко разпространени и критични недостатъци в капиталовите планове".

Facebook logo
Бъдете с нас и във