Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" мести половината си персонал извън Ню Йорк 

Пандемията от COVID-19 промени мисленето и нагласите на бизнеса в ред области. Сред тях е и секторът на банковите услуги, в който мнозинството банкери работят от домовете си месеци наред. Това обстоятелство е мотивирало ръководството на "Дойче банк" да прехвърли половината от своите 4600 служители в Ню Йорк в други, по-малки центрове на територията на САЩ през следващите пет години.   

Главният изпълнителен директор на германската инвестиционна банка за Америка - Кристияна Райли - е уточнила за "Файненшъл таймс", че персоналът, който ефективно е работил дистанционно през последните девет месеца заради заразата, е неутрализирал "горчивите битки" по темата дали работни места биха могли да се прехвърлят в средища с  по-ниски разходи. Дамата е добавила, че броят на служителите в Ню Йорк би могъл спокойно да се редуцира наполовина през идните пет години, което ще зависи от еволюцията на "по-малките градове и портфейли".

Райли очаква и други банки да следват подобни стратегии заради промените в работните конфигурации, наложени от пандемията. И да "съсредоточат работната си сила в различни по-евтини райони на САЩ" вместо да следват модела на някои технологични компании, които разрешават на персонала да работи изключително от домовете си, където и да са те. 

"Дойче банк" вече има служители извън Ню Йорк, включително около 2 хил. души в Джаксънвил, щата Флорида. Те са от звената за човешки ресулси, управление на риска и спазване на законовите разпоредби. Други 600 банкери работят в технологичния център в Кери, щата Северна Каролина. 

Манхатън започна да губи работни места за смтка на по-евтини локации като Тампа и Далас още преди пандемията да изправи бизнеса до стената. Равнището на свободните търговски площи в града е скочило от 5.7% през първото тримесечие до 7.6% през третото, по данни на агенцията за недвижими имоти "Колиърс интърнешънъл".

"Дойче банк" ще премести нюйоркския си екип от Уолстрийт в доста по-евтина сграда на "Кълъмбас съркъл", близо до "Сентрал парк", където могат да се поберат 4200 служители, с възможност за настаняване на всичките 4600 при гъвкави трудови условия. Икономиите, според госпожа Райли, ще помогнат за повишаване на доходността на акционерния капитал на щатското инвестиционно поделение на германския банков лидер от тазгодишните 9% на 11% през 2022-а. "Дойче банк" вече подобри този показател значително над отчетените през 2018-а 2% след като закри нерентабилното си поделение за търговия на акции, съкрати около 1000 работни места и продаде първичния си брокер на "БНП Париба". Миналата седмица "Дойче банк" съобщи, че очаква да намали с 300 млн. евро разходите си за 2022-а, отчасти заради влиянието на COVID-19 върху условията на работа. 

"Дойче банк" не е единственият едър кредитор, който ще пренастройва работния си процес съобразно новата реалност.

Според мълвата, лоялната на Уолстрийт "Голдмън Сакс груп" ще премести голям брой банкери в областта на управлението на активи във Флорида като част от планираното мащабно съкращение на разходите. 

Водещият американски кредитор "Джей Пи Морггън Чейз", който има 19 хил. служители във Великобритания, изразява сериозни опасения от влиянието на дистанционната работа върху качеството на услугите, включително от липсата на ментори за новоназначените банкери и от слабия спад на производителността в понеделниците и в петъчните дни. Въпреки това банката предвижда 30% от грубо 257-хилядния й персонал по света да работят поне през част от времето от домовете си и в бъдеще. 

Във Великобритания кредитни институции, счетоводни фирми и други компании преосмислят работните си навици по време на пандемията и планират да продадат огромните си офисни площи. 

"Лойдс бенкинг груп" обяви в началото на месеца, че ще прехвърли 700 служители на пълен работен ден от домовете им през 2021-а, въпреки одобрените ваксини и започналите имунизации на Острова. Банковата група вече е разрешила на 50 хил. от своя 65-хиляден персонал да рботят дистанционно заради заразата.  

"НатУест" е информирала 50 хил. от общо 60-е си хил. банкери, че ще продължат да работят от в къщи поне до април 2021-а, когато ще позволи по-гъвкави работни условия.  

"Барклейз" преразглежда офисните си площи след като 30 хил. от общо 50 хил. служители работят на практика от домовете си. 

"Стандард чартърд" (както и други банки) преминава на постоянно гъвкаво работно време след като ревизия на всичките работни места на кредитора по света е показала, че 80% от бизнеса е подходящ за "хибридна" работа.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във