Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" иска да скъса връзките си с Тръмп

Мениджърите на "Дойче банк" търсят начини да прекратят бизнес отношенията си с щатския президент Доналд Тръмп след изборите, доверили на "Ройтерс" трима добре информирани по въпроса висшестоящи служители на германския банков лидер. Причината е отрицателното обществено мнение, произтичащо от тези връзки. 

"Тръмп организейшън" - групата шапка на фирмите на президента, която в момента се управлява от двамата му синове, дължи на "Дойче банк" около 340 млн. щ. долара, според официалните данни, подадени през юли от Тръмп в Агенцията по етика към федералното правителство на САЩ и потвърдени от банкерите. Те са по три заема, отпуснати срещу недвижими имоти на президента, чиито падежи са след две години, дължимите лихви по които продължават се изплащат и които са гарантирани персонално от Тръмп, твърдят двама официални представители на банката.  

На поредица от съвещания през последните месеци управителната комисията на "Дойче банк" за контрол на рискове от различен характер, включително за бизнес репутацията на кредитора в региона на Американския континент, е обсъждал начини да се избави от тези останки от свързаност, посочват добре информираните източници. И добавят, че банката е отпуснала през годините над 2 млрд. долара на Тръмп. 

Една от възникналите в резултат на срещите идея била да се продадат заемите на вторичния пазар. Тя обаче не получила развитие, защото не било ясно кой ще иска да купи кредитите и да наследи придружаващите ги проблеми. 

Предупреждението на Елизабет Уорън

Германският кредитор, който започнал да отпуска заеми на Тръмп в края на 90-е години на миналия век, е въвлечен в поредица от разследвания на американския конгрес и на други органи за финансите на преродилия се в политик магнат на недвижими имоти и за предполагаемите му връзки с Русия. Тези следствени действия и негативните коментари на медиите били определени от един от висшите изпълнителни директори на банката като "сериозен удар върху репутацията на институцията". При това точно когато главният изпълнителен директор Кристиян Севинг се опитва да реформира и стабилизира "Дойче банк" след като десетгодишната й авантюра да се превърне в сериозен играч на Уолстрийт приключи с фиаско и с огромни загуби.     

Сенаторът демократ Елизабет Уорън - член на сенатската банкова комисия - дори призова да се провери как "Дойче банк" упражнява контрол върху прането на пари и поиска отговор от кредитора за връзките му с Тръмп и с неговото семейство. Госпожа Уорън е коментирала за "Ройтерс", че възнамерява да продължи "да рови" и да иска официално разследване и при следващата щатска администрация. 

"Бъдете сигурни, че ще продължа да се боря за отчетност и за безпрекословното приложение на американските банкови закони, особено по отношение на гигантски институции като "Дойче банк", заявила сенотар Уорън. 

Какво ще се случи оттук нататък за германския кредитор зависи от изхода на президентските избори на 3 ноември, смятат тримата пожелали анонимност официални банкови представители.

Ако кандидатът на републиканците загуби и демократите поемат контрола върху Белия дом, е почти сигурно, че разследванията на Конгреса, които са в застой заради съдебната битка за достъпа до финансовите отчети на Тръмп, ще бъдат подновени. При подобен развой на събитията обаче мениджърите на "Дойче банк" биха имали и по-голяма свобода за действие със заемите и за прекратяване на връзките с неудобния лидер. Което може да помоне за охлаждане на ентусиазма за проверки под лупа. 

Различните сценарии

Кредитите, които са отпуснати срещу залог на голф-игрище на Тръмп в Маями и хотели във Вашингтон и Чикаго, са при условие "Тръмп организейшън" да плаща само лихвите по тях, което е валидно и досега. Целият размер на главниците са дължими на падежите през 2023-а и 2024-а. 

Бизнесът, гарантирал задълженията обаче, се сблъсква със сериозни предизвикателства. Причиненият от пандемията икономически спад порази най-тежко туристическия сектор, включигелно пътуванията и хотелите. Нещо повече, през октомври "Ройтерс" информира, че планът на Тръмп да печели от къщи за гости и хотели на игрищата му за голф, включително и на заложеното по заема на "Дойче банк", засега не дава желания резултат. 

Мениджърите на "Дойче банк" не са обезпокоени прекомерно за възможностите на Тръмп да погаси кредитите, особено предвид персоналните гаранции на президента и времето до падежите, твърдят добре информираните лица. 

Ако Тръмп загуби битката за Белия дом, за банката ще е по-лесно да изиска погасяване на главниците, да влезе във владение на залозите, ако длъжникът не може да плати, да рефинансира или да продаде заемите, смятат експертите. А след като президентът гарантира персонално всичките кредити, "Дойче банк" би мола също да блокира всичките му активи, ако той не може да се разплати. 

Ако Тръмп извоюва втори мандат, опциите на германския кредитор ще са по-малко, по оценка на банкови мениджъри. Просто защото банката не би си навлякла отрицателната реклама да конфискува активите на действащ президент и по-скоро би предоговорила срока на заемите поне докато той слезе от власт. 

С други думи, решение на проблемите на "Дойче банк" няма да има преди да стане известен победителият от вота на 3 ноември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във