Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" и "Уникредит" "се точат" за непредвидени печалби

Андреа Орсел

Две от най-големите европейски кредитни институции са оптимисти, че по-високите постъпления от отпуснатите заеми ще компенсират отрицателния ефект от енергийната криза на континента и че те дори ще спечелят от рязкото увеличение на лихвените проценти, което осъществяват централните банки, за да овладеят инфлационния скок. 

"Дойче банк" е напът да реализира близки до максималните целеви приходи за тази година, увери главният финансов директор Джеймс фон Молтке. Главният изпълнителен директор на "Уникредит" - Андреа Орсел - пък коментира на 22 септември, че банката ще "направи съществена възходяща  ревизия" на печалбата успоредно с публикуването на финансовите резултати за третото тримесечие. И двамата банкови мениджъри споделиха мненията си на конференцията, организирана от "Бенк ъф Америка" в Лондон. 

След десетгодишен режим на отрицателни лихви европейските кредитори навлизат в сложните условия на ограничени енергийни доставки и забавяне на икономиката, които засега се неутрализират от лихвения отговор на централните банки.

Орсел, чиято банкова група работи в няколко държави на Стария континент, включително и в Германия, очаква допълнителна печалба от един милиард евро за всяко повишение със 100 базови пункта на официалните кредитни разходи. Той посочва, че постъпленията на банката ще се повишат от "конструктивната лихвена среда, която не е била част от плановете" и че "предишният набор от макроикономически прогнози е бил много консервативен". 

"Дойче банк", която предвижда годишни приходи от 26-27 млрд. евро, вероятно ще се доближи до горния край на диапазона заради силните постъпления от търговията на инструменти с фиксиран доход и успешната дейност в сферата на частните и на корпоративните банкови услуги, посочва Фон Молтке. Те ще помогнат за балансиране на слабостта в сферата на консултантските услуги, които са в тон с по-широкия пазар.

Коментарите на Фон Молтке следват предупрежденията на банките от Уолстрийт, че доходите от сделки и гарантиране на нови емисии на ценни книжа ще паднат през третото тримесечие, като и "Ситигруп" и "Джей Пи Моргън Чейз" се опасяват, че комисионните на техните поделения ще потънат с 50 процента. Кредиторите обаче допълват, че високите колебания, които пречат на сделките, ще продължат да подкрепят търговията, особено макро-бизнеса. "Дойче банк" очаква чистия й лихвен приход през 2025-а да надхвърли с повече от 2 млрд. евро получените през 2021-а 11.2 млрд. евро.  

И "Уникредит" и "Дойче банк" изпълняват планове за преструктуриране на дейността си. Най-големият германски кредитор вече е към края на процеса, подпомогнат от по-високите от очакваните печалби от търговия в условията, първо на пандемия, а впоследствие - на руската инвазия в Украйна. "Уникредит" "се вталява" и преориентира под ръководството на Орсел, който пое банковото кормило през миналата година.

Въпреки че Орсел е доволен от придобивките от повишението на лихвените проценти, той предупреждава, че те ще навредят на икономиката. Фон Молке пък охлажда ентусиазма за 2022-а с по-песимистично виждане за 2023-а, защото сегашните несигурни времена затрудняват прогнозните сметки за увеличение на кредитните провизии, както и степента на охлаждане на търсенето на заеми от бизнеса при очертаващото се забавяне на икономиката. 

"Уникредит" обяви една от най-щедрите в Европа програми за отплащане на акционерите си с общ размер на дивидентите от най-малко 16 млрд. евро до края на 2024-а. Банката "ще гони" печалба за цялата 2022-а без Русия от 4 млрд. евро и приходи над 16.7 млрд. евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във