Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" и "Сосиете женерал" - сред "двойкаджиите" от стрес тестовете

"Дойче банк" и "Сосиете женерал" са сред най-слабите от едрите европейски кредитори, показват резултатите от стрес тестовете, които регулаторите ще имат предвид когато проучват плановете за разпределянето на дивиденти към акционерите. 

Коефициентът на капиталова адекватност на капитала от първи ред (СЕТ1) на германския кредитор - най-важната мярка за финансовата сила, намалява с 620 базови пункта - до 7.4%, при песимистичния сценарий за продължителен период на ниски лихвени проценти и рязко свиване на икономиката за период от три години. При "Сосиете женерал" този коефициент се понижава с 562 базови точки - до 7.5%, според оценките на Европейския банков орган (ЕБА), публикувани в късните часове на 30 юли.  

Изпитанията на ЕБА, проведени в 50 кредитни институции в еврозоната, не дават оценки "издържал" или "скъсан", но ориентират Европейската централна банка и други регулатори при определянето на капиталовите нужди на финансовата система, както и доколко подходящи са равнищата на дивидентите и на премиите за персонала на субектите, които контролират. ЕЦБ обяви през юли, че икономическите условия са се подобрили в достатъчна степен, за да бъде вдигнат тавана на плащанията към инвеститорите през септември.  

Песимистичният сценарий на ЕБО показва, че банките като цяло са по-добре подготвени след пандемията да се справят с тежка икономическа криза отколкото са били преди три години. Те са натрупали коефициенти СЕТ1 в размер на 15% към края на 2020-а - най-много откакто са започнали тестовете. Индикаторът пада до средно 10.2% при песимистичния сценарий - малко по-добро ниво от последния кръг симулации преди три години.

ЕБО подчертава в официалното си изявление на 30 юли, че "банките продължават да укрепват капиталовата си база", въпреки "безпрецедентния спад на БВП на еврозоната и първите ефекти от пандемията от COVID-19 през 2020-а". Надзорникът обаче посочва и разнобоя във финансови постижения на отделните институции, като кредиторите, предлагащи основно услуги в национален план или онези с по-нисък лихвен доход, са най-потърпевши. 

Резултатите на "Дойче банк" и на "Сосиете женерал" са остър срив в сравнение с някои предишни тестове. Коефициентът СЕТ1 на гермаkския кредитор е паднал до 8.1% при проверката през 2018-а и до 7.8% през 2016-а. Коефициентът на френската институция пък е слязъл съответно до 7.8% и 7.6% при негативните сценарии на предишните два теста. Капиталовите нормативи изискват от банките да поддържат минимум 4.5% капиталова адекватност СЕТ1 плюс други буфери, които могат да се коригират от регулаторите при необходимост.

Италианската "Банка Монте дей Паски ди Сиена" е единствената сред участниците в проверките с отрицателен коефициeнт СЕТ1 от минус 0.1% при песимистичния сценарий. Най-старата банка в света, която все още е държавна собственост след спасителните инжекции на Рим, води преговори да бъде погълната от "Уникредит", според официално изявление на 29 юли.

Френската "БНП Париба" - една от най-болезнено ударените институции от рестрикциите на ЕЦБ върху дивидентите, е с 8.2% коефициент СЕТ1 при негативен сценарий. Тя е сред десетте най-големи банки на еврозоната, заделили над 22 млрд. евро за възнаграждения на акционерите, по сметки на агенция "Блумбърг". 

ЕЦБ обяви, че ще "оценява капитала и плановете за разпределение на всяка банка" поотделно, давайки да се разбере, че премахването на тавана на дивидентите не означава всеки да си определя суми на воля. Резултатите от стрес тестовете ще бъдат фактор при тези оценки. 

Когато отмени лимитите на дивидентите ЕЦБ призова отново кредиторите да пипат внимателно с премиите за персонала, за да не опразнят капиталовите си буфери. Надзорникът вече отхвърли плановете за допълнителни възнаграждения на няколко банки, включително на "БНП Париба", "Дойче банк" и "Уникредит", принуждавайки ги да редуцират сумите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във