Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дойче банк: Биткойнът може да замени кеша в следващите 10 години

Криптовалутите имат потенциал да заменят кеша, според ново изследване на гиганта във финансови услуги "Дойче банк".

В изследователския доклад „Представете си 2030 г.“, експертите от банката казват, че криптовалутите в момента са "добавка", а не заместител на паричните средства. Но в следващото десетилетие това може да се промени, тъй като редица регулаторни препятствия ще отпаднат.

"Ако например някой измежду Google, Apple, Facebook и Amazon или техни китайски конкуренти Baidu, Alibaba, Tencent и Xiaomi успее да преодолее регулаторните препятствия... това би направило криптовалутите по привлекателни и да ускори тяхното приемането, както и да им даде потенциал за евентуално заместване на парите в брой", посочват от "Дойче банк". 

Според анализаторите настоящата система изглежда „крехка“, особено поради „десетилетията на ниски разходи за труд“ и инфлация. През следващото десетилетие нещата могат да се променят и търсенето на алтернативни валути да се изстреля.

Предимствата на криптовалутите като сигурност, скорост, минимални такси за транзакции, лекота на съхранение и „релевантност в дигиталната ера“ могат да помогнат за масовото приемане през следващите години. Друга причина, поради която криптовалутите могат да се превърнат в „парите на 21-ви век“, е тяхната поверителност, категорични са от германската банка.

Основната пречка е, че  криптовалутите трябва да станат легални в очите на правителствата и регулаторите. Това би донесло ценова стабилност, ще позволи глобален обхват и ще докара повишен интерес от страна на компаниите в разплащателната индустрия, като Visa и Mastercard, както и от търговци на дребно като Amazon и Walmart.

На фона на прогнозите за край на кеша, "Дойче банк" стига по-далеч, като казва, че и дебитните и кредитни карти могат да изчезнат. Причината е, че смартфоните правят пластиките архаични остарели. Според банката причините са засилването на дигитализацията и желанието на потребители да плащат все по-малко банкноти и монети. Според доклада правителствата и банките също се движат към безкасово общество.

Въз основа на съвременните тенденции, германската банка смята, че броят на потребителите на блокчейн портфейли ще се увеличи до 200 милиона до 2030 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във