Банкеръ Daily

Финансов дневник

Доходността на гръцките държавни ценни книжа спадна рязко

Доходността на гръцките държавни облигации спадна рязко днес, до нови най-ниски нива, след проведените предсрочни избори, в които консерваторите от гръцката опозиция се завърнаха на власт, което предизвика надежда, че ще има нов акцент върху засилването на икономическото възстановяване, предаде Ройтерс.

Гръцката опозиционна партия "Нова демокрация" се върна на власт с убедителна победа в извънредни избори в неделя, а премиерът Кирякос Мицотакис заяви, че има ясен мандат за промяна, обещавайки повече инвестиции и по-малко данъци.

Доходността на гръцките 10-годишни облигации падна с 14 базисни пункта в началото на търговията, за да достигне нови най-ниски нива от 2.016%, компенсирайки покачването с 12 базисни пункта в петък.

От началото на годината доходността е паднала с над 200 базисни пункта и надминава Италия, отчасти подхранвана от надеждата, че "Нова демокрация" ще поеме властта. Петгодишните гръцки облигации паднаха с 12 базисни пункта и достигнаха доходност от 1.046%.

Европейската комисия и финансовите министри от еврозоната следва да предоставят на Гърция краткосрочна фискална свобода при условие, че Мицотакис наистина реализира обещаните реформи за укрепване потенциала на страната, пише в понеделник главният икономист на банка "Беренберг" Холгер Шмидинг. "За Гърция и еврозоната това ще бъде печеливша сделка", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във