Банкеръ Daily

Финансов дневник

Доходите на 53% от българите са засегнати от коронакризата

Доходите на 53% от българите са засегнати от кризата, причинена от COVID-19. Tова сочат резултатите от изследване на Агенцията за маркетингови проучвания Kantar, поръчано от Европейския парламент.

Други 26 на сто от анкетираните българи декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на са усетили този ефект от кризата. Така страната ни се нарежда сред най-тежко засегнатите от коронакризата по този показател държави в Европейския съюз. 

В европейски мащаб 39 на сто от анкетираните посочват, че доходите им вече са пострадали заради пандемията. По-висок процент от 53, какъвто е у нас, има само в Кипър, Гърция, Испания и Румъния, сочат още данните от проучването, което е проведено между 25 септември и 7 октомври сред близо 25 000 граждани от всички държави в Общността.

Мнозинството от участвалите в проучването са убедени, че Европейският съюз трябва да разполага с повече средства за овладяването на пандемията, като на първо място е общественото здраве, следвано от икономическото възстановяване. За първи път борбата с климатичните промени изпада от топ три на приоритетите, за които Брюксел трябва да разходва средства, смятат европейските граждани. Повечето вярват, че евросредствата трябва да бъдат обвързани със спазването на върховенството на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във