Банкеръ Daily

Финансов дневник

Договориха 17 млрд. евро за инвестиции и реформи в рамките на еврозоната

Олаф Шолц, финансов министър на Германия

Европейските финансови министри обсъдиха подробностите около сравнително малкия по размер бюджет за инвестиции и реформи в рамките на еврозоната.

Бюджетът на еврозоната, известен като Бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция (BICC) се очаква да достигне до 17 милиарда евро, информира Ройтерс. Той ще започне да функционира от 2021 г. Това отговаря на дела на страните членки от еврозоната от 25-те млрд. евро, които Европейската комисия предложи, за да подкрепи реформите в ЕС. „Ние се опитваме да намерим консенсус, който да обедини всички членове“, заяви германският финансов министър Олаф Шолц на срещата в Люксембург. „Никога не сме били толкова близо до споразумение, както днес", подчерта той.

Парите ще бъдат разделени между 19-те държави от еврозоната за седем години, като се падат по около 130 милиона евро на държава от еврозоната годишно, ако средствата се разпределят равномерно. „Размерът на бюджета не е това, за което мечтаех“, заяви европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. „Това ще бъде много полезна първа стъпка, но не и последната такава“, посочи той, като повтори общото мнение, че бюджетът ще нарасне по размер и значение с течение на времето.

Еврогрупата се договори, че 80% от парите от бюджета ще бъдат отпускани, като се използват два критерия - население и инверсен БВП на глава от населението, докато останалите 20% могат да бъдат използвани за реагиране на специфични предизвикателства на даден страна членка.

Договорените средства ще финансират само инвестиции и реформи в рамките на еврозоната. Няма да бъде позволено да се стабилизират икономиките по настояване на Холандия и нейните съюзници, които са загрижени за свободата и моралния риск. Единственият начин парите да допринесат за икономическа стабилизация би бил чрез коригиране на националния принос за инвестиционни проекти, съфинансирани от бюджета.

Сумата от средствата, предоставени от самите правителства за бюджета на еврозоната, ще могат да се намаляват наполовина при тежки икономически обстоятелства, определени от бюджетните правила на целия ЕС.

Точните проценти на съфинансиране и условията ще бъдат определени на по-късен етап. Също така ще стои въпросът дали бюджетът ще се финансира само от по-широкия бюджет на ЕС или от външни източници на приходи, като специални данъци. Правителствата се съгласиха, че могат да увеличат този размер на бюджета чрез "междуправителствено споразумение", но присъединяването към такова ще бъде строго доброволно.

През 2017 г. френският президент Еманюел Макрон предложи еврозоната да създаде свой собствен бюджет от няколко процентни пункта от брутния вътрешен продукт. По неговите думи той ще се използва за намаляване на разликите в икономическите резултати сред 19-те държави от еврозоната и ще осигури буфер за икономически шокове. Позицията на Франция до известна степен се споделя от Германия, Италия, Испания и Словакия. Но северните страни възразиха, притеснени от допълнителните разходи и моралните опасности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във