Банкеръ Daily

Финансов дневник

Догодина минималната заплата става 380 лева

Горанов призна, че е направил компромис

Догодина минималната работна заплата ще бъде увеличена на два етапа и в средата на 2015-а ще достигне 380 лева, увери пред БНР министърът на финансите Владислав Горанов. С изказването си той даде да се разбере, че след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на работодатели и синдикати е преосмислил първоначалната си позиция, според която минималната заплата трябва да се запази в сегашния си размер от 340 лева.

"Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата. Ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 година", заяви Горанов.

Той обясни, че след разговорите със социалните партньори основните му притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, не са срещнали подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации.

„Оказва се, че трудовият пазар, поне според становището на по-голямата част от работодателските организации би могъл да поеме това увеличение. В този смисъл ние нямаме аргумент да останем на позиция, че минималната заплата трябва да бъде запазена. Тази еволюция в позицията на финансовото министерство идва именно в процеса на консултиране“, подчерта финансовият министър.

Предложението през следващата година минималната работна заплата да достигне до 380 лева беше предложено от синдикатите и от служебното правителство, което разработи тригодишната бюджетна прогноза в предходния вариант на бюджета.

Горанов, който бе заместник-министър в предишния кабинет на ГЕРБ, коментира още, че тогавашният финансов министър Симеон Дянков е направил и хубави неща, най-вече подтиквайки отделни министри за реформи. Той подчерта, че не се страхува от сянката на Дянков.

Финансист №1 все пак призна за слабости, допуснати от предишното управление на Борисов. "Ако се говори за някаква слабост в нашата работа тогава, тя идва от разбирането, че трябва да подчиним всички на фискалната консолидация. Това понякога водеше до небалансирани решения, свързани с трупането на просрочия", заяви финансовият министър.

Горанов обеща да положи всички усилия да подчини фиска, като един от последните монетарни инструменти, с които държавата разполага, на това да засилим инвестициите и потреблението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във