Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Доброто лице на ОББ

KBC Груп в България залага на здравето, околната среда и финансовата грамотност

Петър Андронов, Коста Чолаков и Кристоф Де Мил (от ляво на дясно) на Алеята на ОББ в Южен парк 2, в близост до ОББ Милениум център.
S 250 800d5a0e ada4 4b98 a97f 1173f0882079
S 250 9c63c748 6ebc 4f0e 96a8 df81ea7f6824

"Преди три години Групата KBC реши да фокусира процеса на корпоративна-социална отговорност в няколко сфери - здраве, околна среда, предприемачество и по-конкретно финансова грамотност". Това заяви Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Обединена българска банка (ОББ), част от KBC Груп, при представянето на нейните резултати и планове на 10 септември.

По думите му ръководената от него финансова институция е подпомогнала тази година борбата с COVID-19 у нас. Благодарение на дарение от 200 000 лв. е било закупено оборудване за лабораторията на ВМА, с което се правят тройно по-бързо тестове за установяване на болестта.

Освен това осем болници в страната са получили консумативи за 120 000 лева.

"По линия на застраховането решихме да застраховаме медицинския персонал на първа линия" обясни Андронов. Става дума за 1116 лекари, медицински сестри и друг медицински персонал от София и до този момент са изплатени 31 обезщетения за над 40 000 лева. Застраховката е валидна и сега, като подпомага  с 1000 лв. хората с временна неработоспособност по време на домашно лечение и с 1500 лв. при болничен престой.

В сферата на здравеопазването е ангажирана и застрахователната компания ДЗИ, също част от белгийската финансова група KBC. 

"За нас темата здраве е много важна. Инициативите ни в тази област са насочени в две направления. Първото е да промотираме здравословния начин на живот. Имаме редица спортни мероприятия, като тенис турнир и веломаратон, които подкрепяме. Другото направление е превенцията и спасяването на човешкия живот", допълни Коста Чолаков, председател на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на ДЗИ.

Над 3200 от българските служители на KBC Груп са се включили ​в състезание за опазване на околната среда, организирано от белгийската финансова институция. 

"Установихме и почистихме нерегламентирано сметище на язовир Искър. От него извлякохме 4 тона отпадъци. Успяхме да рециклираме няколко стотин стари електронни устройства", изброи част от постигнатото Петър Андронов. 

За всяко постижение хората са получавали награда - едно дръвче, което да засадят. В надпреварата били спечелени общо 3290 дървета и с този резултат българското поделение на групата се е наредило на челна позиция. Самите дръвчетата пък били засадени в 10 горички, в 10 региона на страната. Зад музея "Земята и хората" в Южния парк в София например са засадени 50 японски вишни и 30 иглолистни дръвчета.

"През 2016-а ни беше поставена задача по сертифициране на ОББ и ДЗИ по стандарта ISO14 001. Той засяга процедури и правила за управлението на политиките, свързани с опазването на околната среда", изтъкна Теодор Младенов, кънтри мениджър "Администрация и доставки" на ОББ и ДЗИ. Благодарение на това още през 2017- та е било преустановено закупуването на дизелови автомобили. В момента ДЗИ и ОББ разполагат с над 220 служебни автомобила, като над 90% от тях са бензинови. Започнало е закупуването и на електрически автомобили. Инсталирани са зарядни станции за тях, които могат да бъдат използвани и от клиентите, а също и фотоволтаична централа в центъра за щети на ДЗИ в Орландовци.

"Фотоволтаичната централа произвежда на годишна база 34 мегаватчаса, което е достатъчно да захрани около 20% от нуждите на нашата сграда. Спестеният въглероден отпечатък по този начин е около 18 тона годишно. Смятаме да продължим този процес, защото това не само намалява нашите разходи, но и е наша отговорност по опазване на околната среда. Подобна централа смятаме да изградим и в сградата - ДЗИ Бизнес център във Варна", посочи Младенов.

"Целта е много проста: на всеки 10 години - до 2050 г. - да редуцираме с по 15% дела на тези вредни емисии в дейността, която осъществяваме. И да внедрим набор от мерки, чрез които да постигнем желания ефект", каза още Теодор Младенов.

Наред с околната среда, финансовата група е ангажирана и с доброволчество. Една от дарителските кампании, които  поддържа от години у нас, е под егидата на "Обединение за милосърдие". В нея участвали 1359 служители на ОББ, които са събрали 81 540 лв. и е оказана помощ на 123 души в затруднено положение. Разбира се, това е само една от многото други благотворителни каузи.

Организацията насърчава и предприемачеството, като работи и за повишаване на финансовата грамотност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във