Банкеръ Daily

Финансов дневник

Добра идея ли ще е ако ЕЦБ започне да купува акции?

Точно когато пазарът търси положителен катализатор, за да се съживи, членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Оли Рен изглежда смята, че е добър ход да се лансира идеята за покупка на акции като средство за стимулиране. Редица инвеститори и стратези обаче не са особено развълнувани и предупреждават за риск от изкуствено надценени активи, пише Bloomberg.

В интервю за Wall Street Journal Рен заяви, че е по-добре ЕЦБ да преодолее, отколкото да подчертае пазарните очаквания, когато става дума за нови мерки за подкрепа. Той също така не изключи добавянето на акции към стимулиращата програма на централната банка. „Надявам се ЕЦБ да не започне да купува акции“, заяви Роелоф Саломон, главен стратег в Kempen Capital Management. „Закупуването на акции е чудесно за инвеститорите, но няма да доведе до голяма промяна. Вместо това ще създаде балон. ЕЦБ вече направи грешка с покупката на облигации", подчерта той.

Обосновката зад възможните покупки на акции е да се стимулира потреблението на домакинствата и да се помогне на европейските компании да наберат капитал при по-високи цени, за да финансират инвестиции, споделя Лоран Дюлет, стратег в Bloomberg Intelligence. Но все пак купуването на ценни книжа няма да даде тласък на европейските фирми да променят плановете си за капиталови разходи, посочва Саломон. За да се случи това, страни като Франция и Италия трябва да въведат реформи, а Германия трябва да увеличи държавните си разходи, добави той.

Ако ЕЦБ започне да купува акции, няма да е първата централна банка, която участва в такава извънредна мярка. Банката на Япония изкупува търгувани във валута взаимни фондове от 2010 г. и сега доминира националната ETF индустрия. „Малко съм скептичен“, посочи Улрих Урбан, ръководител на Berenberg във Франкфурт. „Купуването на акции от централна банка не работи в Япония. А що се отнася до еврозоната, ефектът върху благосъстоянието би трябвало да бъде доста ограничен", подчерта той.

На срещата през юли ръководството на ЕЦБ се ангажира да преразгледа редица опции, включващи намаляване на лихвите и подновяване на количествените облекчения. Междувременно европейските фондове за търговия с акции са обект на почти постоянен отлив на капитали от март 2018 г., като само от началото на годината са загубили около 87 млрд. долара, показват данни на Bank of America и EPFR Global.

И макар Оли Рен да обмисля възможността за покупка на акции, мнозинството от ЕЦБ ще се противопостави на подобен ход, казва Петер Шафрик, глобален макро стратег в RBC Capital Markets. „На такъв етап съм, че дори не мисля за рисковете от подобен сценарий, тъй като изобщо не гледам на това като на реалистична опция“, посочва той.

Важно е обаче да се отбележи, че много стратези и инвеститори също се съмняваха, че ЕЦБ изобщо ще започне своята програма за изкупуване на облигации за 2,6 трлн. евро, за да стимулира растежа. Някои обаче подкрепят идеята. Рик Рийдър, главен инвестиционен директор на BlackRock, заяви през април, че ЕЦБ трябва да обмисли възможността за покупка на акции като форма на допълнителен стимул, тъй като разходите за дълг в Европа са много по-ниски, а пазарът на акции е „твърде скъп“. "Това е конфликт между инвеститорите и икономистите", каза Саломон. „Пазарите обичат краткосрочната доходност, дори тя да идва с дългосрочни проблеми. Не искате да сте в обувките на ЕЦБ", заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във