Банкеръ Weekly

Финансов дневник

До Нова година ФГВБ ще върне дълга си към бюджета

S 250 fa0636ab 7124 405c ae4a 7914d4391a6e
S 250 23b59b03 ffa3 408c 90f2 a45d61721004

Фондът за гарантиране на влоговете ще се разплаща в евро - това бе едно от последните решения на правителството на Бойко Борисов в оставка. Тази - на пръв поглед чисто техническа корекция, всъщност е много важен елемент в процедурата по усвояването на заемите от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие, за които ФГВБ сключи споразумения през тази година. Става дума за два дългосрочни кредита - всеки от по 300 млн. евро, по които фондът ще плаща годишна лихва. Тя е много по-ниска от тези 2.96% годишно, които в момента финансовата структура плаща по депозита от 1.47 млрд. лв., който й бе даден в края на 2014-а от бюджета. Това са парите, дадени му за да може своевременно да изплати гарантираните влогове в Корпоративна банка.

Двата заема ще бъдат ефективно усвоени до средата на декември и веднага след това фондът ще върне на хазната всички пари, които й дължи. Така бюджетът ще се окаже единственият печеливш от обявяването на КТБ в несъстоятелност. Вестник "БАНКЕРЪ" неведнъж писа, че хазната не само ще си прибере обратно всички пари, които даде на фонда за изплащане на гарантираните влогове в КТБ, но и ще получи достатъчно висока лихва за тях. С други думи, ще реализира както брутна, така и нетна печалба.

Оттук нататък - имаме предвид, след като фондът върне тези пари на бюджета, цялата тежест за погасяване на задълженията, наследени от фалита на КТБ, ще легне пряко на гърба на банковия сектор.

Фондът ще трябва да връща взетите от Световната банка и от ЕБВР заеми в рамките на седем до десет години. Според Закона за гарантиране на влоговете средствата за това се осигуряват от годишните вноски, които търговските банки правят в него. Ще припомним, че всяка година ръководството на фонда определя общия размер на вноската, която трябва да получи от банковия сектор, а след това по специална Наредба на БНБ тази вноска се разпределя между банките съобразно риска, който поемат при дейността си и съобразно размера и броя на гарантираните и негарантираните по закон влогове на граждани и фирми в тях. Изчислението се извършва по сложна формула, която е определена с европейски регламент. (Правим всички тези уточнения за онези, които все още разсъждават по темата с категории, повлияни от популистките изказвания на политиците по темата.) Едно трябва да е ясно в момента - Корпоративна банка няма и грам държавен интерес и фалирането й - пряко, а след уреждането на взаимоотношенията между Фонда и хазната - и косвено, не е застрашило интересите на бюджета.

Важно е да се напомни и друго: според Закона за възстановяване и преструктуриране на банки и според Закона за гарантиране на влоговете държавата има неотменим ангажимент при необходимост да оказва финансова подкрепа на Фонда за гарантиране на влоговете. И това трябва да става по начина, по който се случи в КТБ - хазната дава възмездно финансиране на фонда в такъв размер и при такива условия, които да му позволят той да изпълнява своите законови ангажименти. И после това финансиране се връща с дължимите лихви. Този модел, който впрочем е формулиран в европейските директиви, е в основата на финансовата стабилност на всяка от страните в ЕС. Идеята е максимално да защитава интересите на хазната, а чрез това и на данъкоплатците.

Що се отнася до самия Фонд за гарантиране на влоговете - освен вноските на банките, той има и още един източник за попълване на сметките си, от които съответно идват и средствата, с които да погасява задълженията си. Това са приходите от осребряването на масата на несъстоятелност на фалиралите кредитни институции - в случая това е само Корпоративна банка.

За момента по сметките на синдиците на КТБ има събрани около 600 млн. лева. След продажбата на ТБ "Виктория", която е 100% собственост на КТБ, в тези сметки се очаква да влязат още  около 100 млн. лева. А кога натрупаните средства ще бъдат разпределени между кредиторите на банката, между които най-голям е фондът, е въпрос на съдебни процедури. Става дума за това, че в момента върви обжалването на списъка на кредиторите пред съда. Има подадени жалби от частни кредитори и срещу размера на вземанията на фонда.

Едва когато всички тези спорове бъдат изчистени по съдебен път, синдиците ще могат да пристъпят към разпределение на натрупаните по сметката им средства. Тук има една важна подробност. И тя е, че КТБ е последната банка в несъстоятелност, при която частните кредитори и фондът са на един ред - т.е. имат равни права при разпределението помежду им на събраните от синдиците средства. За всеки следващ случай на банкова несъстоятелност (дано такива да няма в близките няколко години) Законът на гарантиране на влоговете поставя фонда в привилегировано положение спрямо останалите необезпечени кредитори. С други думи - при следващи случаи на банкова несъстоятелност от събраните средства първо ще се изплащат задълженията към фонда, а след това, ако останат някакви пари, те ще се разпределят между останалите кредитори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във