Банкеръ Daily

Финансов дневник

До месец става ясно дали държавата ще увеличи дълга

До средата на юни правителството ще вземе решение дали да емитира дълг на международните пазари. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Борисов и финансовият министър Владислав Горанов вече са коментирали темата. В средата на следващия месец те очаквали данните от митниците и приходните агенции, за да преценят дали страната ни разполага с достатъчно собствен ресурс за справяне с кризата или ще се прибегне до продажба на облигации. 

Първоначалните нагласи бяха, че още в началото на май България ще опита да набере над 2 млрд. евро чрез продажбата на глобална емисия облигации. По информация на "Ройтерс" правителството дори бе подбрало четири банки, които да управляват продажбата - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit. Подборът не е случаен, тъй като същата група управлява последната глобална продажба на облигации - през 2016 година. Досега обаче правителството не прибягва до услугите им. 

В Закона за държавния бюджет бе записано, че през тази година правителството може да увеличи държавния дълг до 10 млрд. лева. Трябва да се извадят обаче 1.2 млрд. лева, които от началото на годината бяха натрупани от вътрешния пазар и послужиха основно за погасяване на стари задължения. 

"Загубите за икономиката са в липсата на приходи. Досега те са 3.5 млрд. Сега е важно да мислим за излизане от рецесията. Но при взимане на кредит, после ние ще ги връщаме парите", обясни премиерът Борисов. 

Министър-председателят заяви, че не се обсъжда оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Идеите на Горанов за управлението на дълга са чрез продажба на облигации да се финансира планирания бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лв., който ще се получи в края на годината, както и увеличението на капитала на Българската банка за развитие със 700 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във