Банкеръ Daily

Финансов дневник

До края на годината у нас ще заработи "MultiBanking HUB"

До края на годината у нас ще заработи "MultiBanking HUB", обяви Иван Велков, директор "Развитие на продукти и услуги" в "Борика" АД по време на конференцията "Революция в банкирането", организирана от "БАНКЕРЪ".

Новата услуга, разработена от лидера в предоставянето на услуги за финансовия сектор в България ще окаже съществена  помощ на банките в страната. Тя е част от инициативите на ''БОРИКА", свързани с регламентите PSD 2. 

"Целта на услугата е да осигури достъп на клиентите до платежните услуги по PSD 2 - информация по сметка, иницииране на плащане и проверка на наличност на средствата по сметка. Това ще се случва през един надежден интерфейс, съобразен със стандарта БИСТРА", обясни още Иван Велков. Уточняваме, че клиенти на услугата са банките в страната, акционери на БОРИКА. 

"Основният пакет на интегрираните  институции в "MultiBanking HUB" включва  всички лицензирани банки и клонове на чуждестранни банки, както и финансови институции в Република България, публикували изискуемите от директивата интерфейси", допълни Иван Велков. 

Как ще става включването на банките към новата услуга на БОРИКА?

Предвижда се интеграционна такса за банките, които имат някаква специфика в интеграцията си или искат БОРИКА да реализира допълнителни услуги за тях.

"Отворени сме не само за стандартните услуги, които се предоставят по PSD 2, а и за допълнителни услуги по  инициатива на банките", каза Иван Велков.

Освен интеграционната такса ще има и постоянна такса, която ще гарантира достъпността на клиентите до всички банки. 

Към днешна дата проектът е реализиран в една пилотна банка, но  включването на допълнителни банки продължава. Финансовите институции, интегрирали ''MultiBanking HUB" ще бъдат улеснени при предоставянето на услуги за крайните си клиенти, категоричен е експертът.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във