Банкеръ Daily

Финансов дневник

До края на август става ясно дали България ще тегли заем

В края на август ще стане ясно дали ще се наложи държавата да тегли нов заем, заяви премиерът Бойко Борисов във Враца.

"Нека да стигнем края на август, когато ще имаме цялата сметка за полугодието. Тогава ще знаем колко ще е дефицитът. В края на август ще знаем за разчетите и за това караме на по три месеца, за да може да бъде и по-гъвкава социалната, икономическа и финансова политика", коментира министър-председателят.

Това е поредно отлагане на евентуално поемане на нов дълг от държавата. 

През май отново премиерът Бойко Борисов съобщи, че до средата на юни правителството ще вземе решение дали да емитира дълг на международните пазари.

Първоначалните нагласи бяха, че още в началото на май България ще опита да набере над 2 млрд. евро чрез продажбата на глобална емисия облигации. По информация на "Ройтерс" правителството дори бе подбрало четири банки, които да управляват продажбата - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit. Подборът не е случаен, тъй като същата група управлява последната глобална продажба на облигации - през 2016 година. Досега обаче правителството не прибягва до услугите им. 

В Закона за държавния бюджет бе записано, че през тази година правителството може да увеличи държавния дълг до 10 млрд. лева. Трябва да се извадят обаче 1.2 млрд. лева, които от началото на годината бяха натрупани от вътрешния пазар и послужиха основно за погасяване на стари задължения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във