Банкеръ Daily

Финансов дневник

До две седмици България ще кандидатства за "чакалнята на еврозоната"

До две седмици България е готова да подаде документи за кандидатстването за предварителния механизъм ERM II, известен като чакалнята на еврозоната. Това обяви премиерът Бойко Борисов на четвъртия годишен бал на КРИБ.

Той уточни, че България е изпълнила почти всички критерии за влизане в еврозоната, с изключение на един, който обаче бил неизпълним в условия на валутен борд. 

Борисов увери представителите на едрия бизнес, че правителството се старае повече да помага, отколкото да пречи.

Той изтъкна, че кабинетът поддържа сегашната данъчна система въпреки "страховития популизъм, който шества из България" и исканията за увеличение на данъците.

Премиерът обеща на бизнеса, че докато "ГЕРБ и приятелите им патриоти" са на власт данъчната политика няма да се променя.

Бойко Борисов подчерта, че правителството продължава намалява административната тежест.

"Постарали сме се вече дори данъчните да не издават нито един документ на хартия. До края на годината сме подготвили още много неща, които да облекчат бизнеса", посочи министър-председателят. 

Борисов се спря и на борбата с корупция и контрабандата, изтъквайки, че усилия се полагат на всички нива - "общински, държавни администрации, агенции и всички останали".

По думите му резултатите се виждали от повечето постъпления от акцизи в бюджета.

Премиерът не пропусна да изброи и успехите на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Да, нашият президент казва: Стига сме се занимавали с председателството. Да, то, дето се вика, и на нас шест месеца ни дойде в повече, но ни се пада. И се справихме добре. За наша изненада. Не виждах как ще се справиме със срещата на върха, такава сложна организация. Създадохме контакти, връзки, стабилност", коментира Борисов. 

"Транспортните коридори №8, №4 и №10 за вас са злато. Това ви е Азия през София-Скопие-Тирана-Италия. Или София-Белград-Будапеща. Или Солун-София, нагоре Букурещ, и така нататък", заяви той пред бизнеса.

Министър-председателят съобщи, че правителството ще отпусне над 100 млн. лева, за да "занули задълженията на БДЖ".  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във