Банкеръ Daily

Финансов дневник

До дни парламентът се захваща с бюджета, увери Ива Митева

Всички комисии към Народното събрание ще бъдат създадени в сряда (18 август), потвърди председателят на парламента Ива Митева. От думите й стана ясно, че местата в комисиите вече са разпределени. Митева увери, че при сформирането ѝ Комисията по бюджет веднага ще свика заседание, за да започне да се гледа актуализацията на бюджетa, внесена от служебното правителство. Ива Митева се надява, че това ще стане още в сряда следобед.

Актуализацията на държавния бюджет, подготвена от служебното правителство, бе внесена в деловодството на Народното събрание преди две седмици, но все още не е разгледана по същество от политическите сили. Президентът Радев на свой ред се опитва да форсира дебата по актуализацията, обвързвайки го с връчването на втория мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Предстои темата да бъде обсъдена и в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, който в момента се провежда проведе в президентството.

Ива Митева настоя правителството и президента да не оказват натиск на парламента за актуализация на бюджета.

"Всеки да спазва правомощията си по Конституция. Чухме президента миналата седмица да поставя условия. Смятам, че съм била винаги коректна в отношенията си и в спазването на Конституцията и законите. Смятам, че всеки трябва да знае правомощията си по Конституция. Аз разбирам, че Министерският съвет искат да се приеме бюджета както са го внесли, но ние сме демократична република и Народното събрание е колективен орган. Бюджетът е внесен и гласуването му няма как се избегне", коментира още парламентарната шефка.

Преди дни финансовият министър Асен Василев призова парламента да сформира бюджетна комисия и да започне разглеждането на актуализация на бюджета, за да има средства да бъдат посрещнати всички нужди на българските граждани, които не са предвидени в текущия закон за бюджета.

Очакванията на служебния министър на финансите са до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лв. допълнителни приходи, над това, което е заложено в Закона за бюджета. Необходимостта от актуализация той обяснява с това, че в закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната част.

"Ние даже и да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим, да ги ползваме за пенсии, за подкрепа на бизнеса, за здравеопазване и др. разходи, без актуализация, приета от НС. „В актуализацията на бюджета е заложена възможност на правителството да похарчи допълнителните приходи с увеличение на разходните тавани. Приходите ги има, на нас ни трябва разрешение от парламента тези средства да бъдат насочени както следва: 535 млн. лв. за социални мерки - актуализация на пенсиите от 1 октомври, плюс допълващи средства за всички социални програми, 430 млн. за бизнеса, 113 млн. лв. за избори, 335 млн. лв. за здравеопазване...Тези пари ги има – те са събрани и ще бъдат събрани до края на годината, но без санкция на парламента, ние нямаме възможност да ги насочим по тези пера и те да отидат при хората, които наистина имат нужда от тях“, заяви Асен Василев.

Засега нито една от партиите в 46-ия парламент не обявила официално дали ще приеме така предложената актуализация. Свои резерви за пенсиите и различни разходни пера обаче са обявили от БСП и "Изправи се, ние идваме".

Facebook logo
Бъдете с нас и във