Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дo часове се очакват новини за приемането на България в чакалнята на еврозоната

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че в петък се очакват новини за присъединяването на България към европейския банков съюз и ERM II - чакалнята на еврозоната. 

Очакванията на Борисов са анонсът да бъде направен след 20.00 часа българско време. 

"Днес е важен ден, цел ден ще се работи. Цялата ярост идва, защото ако успеем,  вече няма да могат да се фалират банки, да се помпат, надуват и след това да се фалират. Няма да могат да се теглят пари кеш, без да светнат и в Европа. Ще паднат лихвите по кредитите, ще се вдигне кредитният рейтинг и ще сме на мястото на най-успелите, в сърцето на ЕС", обясни министър-председателят.

В четвъртък агенция "Ройтерс" съобщи, че Еврогрупата и ЕЦБ ще подкрепят членството на България и Хърватия. Новината дойде часове преди заседанието на финансовите министри от еврозоната плюс Дания. В петък неформални разговори ще водят финансовите министри от Европейския съюз (ЕКОФИН). Очаква се след края на срещата да има съобщение.  

Процесът започна преди две години с официалното писмо на България, в което изрази желание за присъединяване. Последваха прегледът на активите и стрес-тестовете в подбрани от ЕЦБ банки. В българския случай става дума за шест трезора - "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК", Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк. След препоръка от ЕЦБ две банки - Инвестбанк и ПИБ, подсилиха капиталовите си буфери.

Ако страната ни получи "ок" в следващите дни, ще се пристъпи към фиксиране на дата за присъединяване към ERM II и се определя курсът, при който ще бъде въведено еврото. Правителството и БНБ категорично заявяват, че това ще се случи при фиксирания от валутния борд курс - 1.95 лв. за 1 евро.

Разбира се, всеки от кандидатите трябва да изпълнява и Маастрихтските критерии, които се отнасят за нивото на инфлацията, бюджетния дефицит, държавния дълг като процент от БВП, дългосрочните лихвени проценти, измерени чрез средна доходност по десетгодишни държавни облигации, както и за стабилност на курса към еврото, която се измерва след приемане в ERM II.

Престоят в ERM II на страните, поискали въвеждането на еврото, е най-малко две години, като след това е необходима още една за същинската подготовка за еврозоната, т.е. 2023 г. е най-ранната дата за въвеждане на единната валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във