Банкеръ Daily

Финансов дневник

До 5000 лв. обезщетения за далечни роднини на загинал на пътя

Бюджетната комисия в парламента прие на второ четене промени в Кодекса за застраховането, според които се въвежда таван от 5000 лв. за разширения кръг роднини на пострадал на пътя. Този кръг включва - братя, сестри, баби, дядовци и братовчеди на загиналия. За близките роднини - съпруг, съпруга, деца и родители, таван няма да има. 

До идеята за таван на обезщетенията се стигна, след тълкувателно съдебно решение, с което се разширява кръгът от родствениците с право на обезщетение при загинал в катастрофа. Това увеличи исковете към застрахователите и техните разходи. Затова те повишиха цената на "Гражданската отговорност". Управляващите, начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, твърдят, че ако таван не бъде въведен, това ще доведе до нов значителен скок в цената на задължителната автозастраховка.  

От август, когато излезе решението на Върховния касационен съд, до 1 ноември са постъпили 300 жалби за 850 души, които търсят обезщетение при средна претенция от 100 хил. лв., посочи Стоянова, която е изчислила, че това прави около 100 млн. лв. допълнително от разширяването на кръга роднини в резултат на решението на ВКС. 

Методика за изплащането на обезщетения от застрахователите трябва да бъде изготвена в следващите шест месеца. За нея отговаря Комисията по финансов надзор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във