Банкеръ Daily

Финансов дневник

До 50 лева скача вноската по ипотеката след мораториума

Между 20 и 50 лева месечно е оскъпяването на вноските за ипотечните кредити, които са били обект на частичен мораториум заради пандемията, пресметнаха кредитни консултанти.

При отсрочените потребителски кредити също има по-високи вноски – между 5 и 20 лева. Срокът, в който беше възможно отсрочване - частично или пълно, на задълженията, изтече в края на март, но за последните разсрочени плащания частичният мораториум изтича през декември.

От домакинствата бяха подадени 117 168 искания за 2.231 млрд. лв., от които са одобрени 97 546 броя за 1.934 млрд. лв., показва актуалната статистика на БНБ.

Хората, които не са успели да се справят със затрудненията си във връзка с изплащането на техните кредити, продължават да имат възможността да се свържат с финансиращата ги институция, да съобщят, че при тях затруднението продължава и да потърсят някакво индивидуално решение.

Банките вече са готови с предложения за такива клиенти, но всеки трябва да се свърже индивидуално и максимално бързо. При пролем не бива да се чака моментът, в който ще дойде падежът на вноската, най-добре е още предходния месец да се информира банката, че  затруднението продължава, съветват финансистите.

Или казано по друг начин - ако първата ни възобновена вноска трябва да е в началото на юни, но не е ясно дали ще можем да я погасим, е по-добре веднага да потърсим банката. Проверката показа, че повечето банки нямат обособена информация на сайтовете си, която е достъпна още с влизането в тях, но са готови да съдействат при обаждане в колцентъра.

Да потърсим ли друг кредит, за да погасяваме вече съществуващите задължения?

"Не съветвам за погасяването на едни кредити да вземат нови кредити, пък били те и безлихвени", категоричен е кредитният консултант Тихомир Тошев, който има още едно предупреждение - още при сключването на частичния мораториум би трябвало да сме наясно, че ще плащаме по-високи вноски след края на отсрочката. Ако се наложи да договорим нова отсрочка, тя трябва да е максимално кратка, защото в противен случай, ни очаква ново оскъпяване, предупреди Тошев.

Повече от 90% от кредитополучателите ще успеят да се справят с плащанията след мораториума, оптимисти са повечето финансисти.

Какво казва БНБ

През март, последния месец, в който хората можеха да се възползват от мораториума и да отложат банковия си кредит общият брой на одобрените искания от предприятия и домакинства се увеличава с 13 168, а брутният размер на одобрените задължения, обект на частния мораториум, нараства с 680 млн. лева. Това става ясно от данните на БНБ към края на март 2021 година.

От данните на централната банка става ясно, че в края на тримесечието са подадени общо 131 576 искания за отсрочване на задължения с брутна балансова стойност 9.701 млрд. лева. От тях са одобрени 110 849 броя на стойност 8.983 млрд. лева. 

Заявените от предприятията искания са 14 408 броя за 7.470 млрд. лв., като от тях са одобрени 13 303 броя за 7.049 млрд. лева. 

Подадените от домакинствата искания са 117 168  за 2.231 млрд. лв., от които са одобрени 97 546 броя за 1.934 млрд. лева7.

Спрямо 31 декември 2020 г. общият брой на одобрените искания от предприятия и домакинства се увеличава с 21 371, а брутният размер на одобрените задължения, обект на частния мораториум, нараства с 909 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във