Банкеръ Daily

Финансов дневник

До 2060 г. един работещ ще осигурява един пенсионер

Предстои влошаване на така наречения „Коефициент на зависимост”, тоест делът на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица – тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите, ще се сближава. Съгласно прогнозите, които са в актюерския доклад на Националния осигурителен институт, към 2060 година съотношението между тях ще бъде близко до единицата – тоест всеки един работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в студиото на Нова телевизия.

"През 2018 година осигурителната вноска, която плащат работещите в България, ще бъде увеличена с още 1 процентен пункт и ще достигне 19,8%. Подготвяме изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии. Броят на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия, са 518 000 души в края на 2016 г. А броят на инвалидните пенсии е 945 000. Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия. Тук разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които се полячават от лица с процент на загубена работоспособност над 71%”, обясни Бисер Петков.

Един милиард и 700 млн. лева се дават годишно за инвалидни пенсии, но каква част от тях са нереалните - засега не е ясно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във