Банкеръ Weekly

Финансов дневник

До 17% доходност от гръцки облигации

Гръцката криза може да обогати внезапно някои предприемчиви българи. Стига да имат свободен паричен ресурс, могат да го вложат в облигации на гръцка банка у нас и да си докарат в пъти по-висока доходност от банковите депозити.
С пласирането на част от емисия на Пощенска банка се е заел бившият вицепремиер в правителството Сакскобургготски Николай Василев чрез управлявания от него фонд Експат кепитъл. Василев убеждава с есемеси потенциални клиенти да закупят облигации. Той смята, че поради предстоящите събития в Гърция се очаква рейтингите на гръцките банки (и съответно на дъщерните им компании в различните страни като България) да бъдат понижени. Това налага някои големи институционални инвеститори превантивно да продават, тъй като не могат да държат книжа под определен рейтинг.
Институционалните инвеститори като пенсионните фондове наистина имат ограничения за рейтингите на книжата, които държат, или за банките, в които имат депозити. Според наредба на Комисията за финансов надзор минималният рейтинг на банките трябва да е Ва2 на агенция Муудис и ВВ на Фич и Стандард енд Пуърс.
В момента Василев е сложил на сергията ценни книги на Пощенска банка при изключително високата за настоящата конюнктура у нас доходност от 15-17 на сто. За сравнение - лихвите по 6-месечните депозити са под 5 на сто годишно, или над три пъти по-ниски.
Николай Василев коментира пред БАНКЕРЪ огромния интерес към предложението. Дори и през отпускарския август интересът надмина и най-смелите ни очаквания и едва смогвахме физически да обработим заявленията, каза той.
Доколко рискова обаче е инвестицията?
Рискът всъщност е през март, когато е падежът. Малко вероятно е обаче банката да не се издължи на облигационерите, тъй като гръцките банки у нас са стабилни, но страдат от понижения рейтинг на майките си в южната ни съседка.
Нашата концепция се базира на това, че в Европа от началото на кризата досега няма фалирала банка и не смятаме, че ще има - обясни за БАНКЕРЪ Василев. - Обявеното сливане между две от най-големите гръцки банки EFG Eurobank Ergasias SA (част от която е Пощенска банка) и Alpha Bank SA, което ще привлече капиталова инжекция от 2 млрд. евро, ще внесе доза стабилност в банковия сектор на южната ни съседка. Както е известно, от тези средства 1.25 млрд. евро ще дойдат от процедурата по увеличение на капитала, а други 500 млн. евро ще бъдат набрани чрез емисия на конвертируеми облигации, които отсега е ясно, че ще бъдат записани от Катарски инвестиционен фонд. Той и сега има дял (15-16%) в капитала на Алфа банк, обясни Василев.
И каквото и да се случи с банката майка, не е задължително то да се отрази на дъщерните банки. Това не може да се допусне, защото Пощенска банка е от системно значение за българския пазар и подобен срив би повлиял цялата банкова система. България през последните години се гордее с банковата си система, която е първа в Европа по капиталова адекватност. Пощенска пък е на пето място по активи, коментира Василев.
И нещо много важно - във фирмата ни наричаме тези 40 млн. лв. микрооблигация. Те са под 1% от активите на банката, които са около 6 млрд. лева. Така че е смешно да говорим за каквито и да било сътресения, обясни Василев.

През юли рейтинговите агенции намалиха за пореден път рейтинга на Гърция. От това пострадаха и някои от най-големите гръцки банки - Националната банка на Гърция, И Еф Джи Юробанк, Пиреос и Алфа Банк. Стандард енд Пуърс обяви в последния ден на март тази година, че понижава рейтинга до В+ на Алфа банк (Alpha Bank), Пиреос банк (Piraeus Bank), И еф Джи Юробанк Ергасиас (EFG Eurobank Ergasias) и Гръцката национална банка (National Bank of Greece). След това Фич им присъди В-. И четирите финансови институции имат банки в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във