Банкеръ Daily

Финансов дневник

ДКХ и "благоприятното третиране" за 700 млн. лева

Финансовият министър Владислав Горанов отчете, че за пет години (от 2015 до 2019 г.) Държавната комисия по хазарта е направила 3100 проверки, констатирала е 350 нарушения, за които са наложени и санкции за 1.4 млн. лева. Смайващо е обаче, че нито една от тези проверки не е установила, че компаниите на Васил Божков са лишили хазната от 700 млн. лв. от неплатени такси. 

Заради този колосален "пропуск" се наложи министърът на финансите да признае от трибуната на парламента, че е допуснато едно съществено нарушение от страна на комисията. Но в случая признаят грях не е половин грях, защото става дума за огромна сума пари. А и по думите на министър Горанов "е допуснато благоприятно третиране по отношение налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператори". Кой и как е допуснал и мотивирано ли е по някакъв начин това "благоприятно третиране" трябва да каже прокуратурата.

Едва в началото на тази година Комисията по хазарта отваря очите си за компаниите на Божков. Проверката е възбудена, така да се каже, едва след сигнал до прокуратурата от бившите бизнес партньори на Васил Божков и собственици на веригата "Ефбет" братя Найденови. След това историята е ясна - фирмите на Васил Божков са разследвани, а ДКХ издава осем акта на четири фирми на Божков с общ размер 693.10 млн. лв. лихви и главница, както отчете финансовият министър пред депутатите в петък (29 май). Следва повдигането на рекорден брой обвинения срещу боса на "Нове холдинг", а с промени в закона парламентът забрани частните лотарии и тази дейност бе поета от Българския спортен тотализатор.

Кой носи отговорност

Министър Горанов е категоричен, че той не може да се намесва в работата на ДКХ и следователно за пропуските в работата й отговорност трябва да носи самата комисия. В същото време обаче обвиняемият Васил Божков заяви от Дубай, че той е консултирал бизнеса си с министъра на финансите, а не с хора от хазартната комисия. За да подкрепи твърденията си, бизнесменът си направи профили в социалните мрежи, където пусна снимки от кореспонденции с човек, записан в телефона му като "Vladi Goranov". От тях личи, че събеседникът на Божков дава "ценни указания" към двама души - "девойката" и "Сашо", за които Васил Божков твърди, че са бивши председатели на Държавната комисия по хазарта.

Владислав Горанов не крие срещите си с Васил Божков, но пък заяви и че не помни точно тези кореспонденции с вече бившия хазартен бос. Може да се каже, че със забавянето си и с демонстративното си неглижиране на случая прокуратурата не прави добра услуга на финансовия министър, тъй като по-скоро хвърля сянка върху имиджа и работата му, защото и досега няма официално потвърждение дали изнесените от Божков материали и съдържанието им са автентични.

Може би по-важното е, че финансовият министър продължава да се ползва с доверието на премиера Бойко Борисов, който даде да се разбере, че оставката му не е на дневен ред. 

Сашо и девойката

По думи на Васил Божков т.нар Сашо и девойката са двамата ексшефове на ДКХ Александър Георгиев и Мария Филипова. Любопитен щрих в цялата сага е, че те имат доста различни съдби, въпреки че са и двамата са управлявали комисията в периода, за който е установено, че ДКХ е допуснала "благоприятно третиране" за хазартните компании на Васил Божков.

Александър Георгиев попадна сред обвиняемите покрай разследванията на прокуратурата по случая "Божков". Според редица медийни публикации от февруари Георгиев дори признал по време на разпита си, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. Обвинение бе повдигнато и на друг бивш председател на ДКХ в този период - Огнемир Митев.

Всъщност единствено Мария Филипова не се е сдобила с обвинение от прокуратурата. Нещо повече - на нея не ѝ бе потърсена нито наказателна, нито дисциплинарна, нито каквато и да било друга отговорност. И досега Филипова заема длъжността заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за инвестиционния надзор, макар че кариерата й преди това се развива в Министерството на правосъдието и Агенцията за приватизация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във