Банкеръ Daily

Финансов дневник

Джером Пауъл положи клетва за втория си мандат начело на Фед

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл положи клетва за втория си четиригодишен мандат като ръководител на централната банка на САЩ, става ясно от изявление на Фед.

Той беше номиниран от президента на САЩ Джо Байдън през ноември 2021 г. и получи одобрение от Сената през май тази година. Пауъл ще остане председател на управителния съвет на Управлението за федерален резерв (УФР) до 15 май 2026 г., се казва в съобщението.

Заедно с него, клетва положиха и Лаел Брейнард като нов заместник-председател на Фед и двамата най-нови членове на Съвета на управителите на Фед - Филип Джеферсън и Лиза Кук, като и двамата са чернокожи икономисти.

Кук е и първата чернокожа жена, която някога е служила в борда на Фед. Това е и първият път, когато ще има повече от един чернокож централен банкер в Фед по едно и също време.

Сега шест от седемте места в борда на Фед са заети. На 14 и 15 юни е следващото редовно заседание на централната банка, на което се очаква ново повишение на федералната фондов лихва с 50 базисни пункта. Мярката е в опит да се укроти най-високата инфлация в САЩ от 40 години насам.

Припомняме, че преди седмица Сенатът на САЩ утвърди Джером Пауъл за втори четиригодишен мандат като ръководител на Фед. Тогава той беше подкрепен с 80 гласа срещу 19 против. Целта на УФР сега е да забави заемането на средства и харченето на пари достатъчно, за да намали инфлационния натиск.

От февруари, когато изтече първият му мандат, Пауъл ръководеше централната банка като и.д. президент.

Скокът на цените в цялата икономика причини трудности за милиони американци, чиито заплати не стигат за покриването на разходите за стоки от първа необходимост като храна, бензин и наем. Перспективата за постоянно повишаване на лихвените проценти разтревожи финансовите пазари, където цените на акциите се сриват от седмици.

Преди четири години Пауъл беше номиниран за председател на ФЕД от президента Доналд Тръмп. Тогава Сенатът гласува с 84 гласа "за" избирането му, срещу 13 против.

Facebook logo
Бъдете с нас и във