Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Джей Пи Моргън" възнагради шефа си с 31.5 млн. долара

Джейми Даймън

Най-голямата американска банка "Джей Пи Моргън Чейз" е платила на главния си изпълнителен директор Джейми Даймън 31.5 млн. щ. долара за 2020-а, точно колкото и за 2019-а. Това става ясно от внесената на 21 януари форма, която се попълва за регулаторните органи. В нея се посочва, че "въпреки безпрецедентните здравни и икономически последствия от COVID-19" банката е отчела рекордна печалба и е поддържала силен баланс, като същевременно е заделила кредитни провизии за 12 млрд. долара. 

Акциите на "Джей Пи Моргън" загубиха 8% от пазарната си оценка през 2020-а въпреки възхода си в края на годината в резултат на сериозния срив на банковите постъпления от кредитната й дейност, обусловени от падащите лихвени проценти и високия размер на резервите, заделени за покриване на загуби от лоши кредити. За сравнение, индексът KBW, който следи цените на банковите акции, се е понижил с 5.5% през 2020-а, а книжата на най-големият съперник на "Джей Пи Моргън" - "Бенк ъф Америка" - са се обезценили със 7 процента.    

"Джей Пи Моргън", подобно на други банки от Уолстрийт, е предупредила персонала си, че няма да има щедри премии за миналата година въпреки силните финансови приходи на поделенията за търговски операции и инвестиционни банкови услуги. Кредитните институции се опитват всячески да постигнат баланс между изплатените възнаграждения за постигнатите резултати и обективната истина, че докато обикновените хора се борят да оцелеят по време на пандемията, банкерите продължават да богатеят. Когато "Джей Пи Моргън" обяви силните си финансови резултати за четвъртото тримесечие на 2020-а, Даймън призова за предпазливост с думите: "Това не трябва да се приема като хвалба, защото не е ". 

"Джей Пи Моргън" е първата голяма банка от Уолстрийт, която огласява годишното възнаграждение на главния си изпълнителен директор. 64-годишният Даймън остава един от най-високо платените шефове на щатска кредитна институция. Подобно на 2019-а, пакетът му от възнаграждения включва 1.5 млн. долара основна заплата, 5 млн. долара под формата на премии и 25 млн. долара в акции, блокирани за незабавна продажба, чиято стойност варира в зависимост от пазарната оценка на банковите книжа. 

В персонален план 2020-а бе година на сериозно здравно изпитание за господин Даймън. През март той бе хоспитализиран по спешност и претърпя животоспасяваща сърдечна операция. Месец по-късно той се върна в офиса на пълен работен ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във