Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Джей Пи Моргън" уволнява служители, възползвали се от държавни помощи

Могъщата американска банкова група "Джей Пи Моргън Чейз" обяви на 9 септември, че нейни служители са кандидатствали неправомерно за средства от правителствената програмата EIDL (Заеми за икономическите поражеия от бедствието). Тя предлага безвъзмездно до 10 хил. щ. долара и кредити с ниски лихви на фирми, пострадали от пандемията от COVID-19. В разпространена от кредитора ден по-рано (на 8 септември) паметна записка по въпроса се подчертава, че е разкрито "поведение, което не отговаря на банковите бизнес и етични принципи и дори може да се окаже незаконно". В тази връзка "Джей Пи Моргън Чейз" е уволнил няколко служители, прибрали пари от EIDL.  

Тази схема се различава от Програмата за защита на работещите на трудов договор (РРР) - основният спасителн пояс на дребния бизнес, която предлагаше кредити с опция за частично или пълно опростяване в размер до 10 млн. долара и затъна в проблеми още при въвеждането й през април. При нея заемите се отпускат от банките. Докато средствата по EIDL се разпределят директно от федерална агенция - Администрацията на дребния бизнес.

Запознато със скандала лице споделя, че индивидите, получили незаконно заеми от EIDL, не са действали в качеството си на служители на "Джей Пи Моргън Чейз", но все пак са нарушили закона като са престъпили етичния кодекс на институцията. Което е довело до уволнението им. Молбите им за помощи са били разкрити след като Администрацията на дребния бизнес е инструктирала банките да разследват всички потенциални подозрителни действия, свързани с кредитната програма поради опасения от измами.

"Джей Пи Моргън Чейз", чийто персонал в САЩ надхвърля 160 хил. души, е разкрил служители, депозирали средства от EIDL в текущите си сметки в банката. Установените случаи са "много малък" процент от общия обем подозрителни операции, разкрити от институцията. Сред другите нарушители са клиенти и банкови чиновници, ползвали неправомерно заеми по РРР, помощи при безработица и други правителствени програми, информира банковото ръководство.   

"Джей Пи Моргън Чейз" е единствената едра кредитна институция, участвал в разпределянето на средства по приключилата на 8 август схема РРР. До края на юни банката е отпуснала гарантирани от щатската администрация заеми с опция за опростяването им в размер на 29 млрд. щ. долара на дребния и среден бизнес, пострадал от пандемията.

Няколко щата вече са образували криминални проверки за предполагаеми фалшиви молби за средства от РРР. Те хвърлят сянка върху прехвалената схема в размер на 670 млрд. долара, която, според президента Доналд Тръмп, е спасила 51 млн. работни места, предоставяйки на работодателите пари за заплати на служителите по време на принудителното им отсъствие от работа. 

Доста експерти обаче оспорват тези числа. При старта на програмата през април възникнаха множество технически проблеми по кандидатстването за средства. Те изплашиха борещите се за оцеляване фирми, че парите ще свършат преди да бъдат обработени молбите им. След това се оказа, че доста публично търгувани компании (включително хеджингови фондове) успешно и експресно са се сдобили със заеми по РРР - скандален факт, предизвикал публично недоволство. 

Впоследствие недоразуменията бяха решени, а няколко регистрирани на борсата фирми върнаха получените средства след като бяха заплашени, че имената им ще бъдат обявени, а по-големите кредити ще се проверяват прецизно.

По-голяма яснота по действителното изпълнение на програмата и на изразходените средства ще има през идните месеци когато длъжниците започнат да подават молби за опрощаване на заемите в случай, че те са използвани за позволени разходи. 

Междувременно, схемата РРР се оказа солиден източник на комисионни за обслужващите банки, при това на кредити с нулев риск. В тази връзка няколко банки, между които "Джей Пи Моргън Чейз" и "Ситигруп", обещаха да дарят печалбите от програмата на благотворителни дружества и неправителствени организации с идеална цел. А "Уелс Фарго" който получи специално разрешение да наруши изисквания от регулаторите балансов лимит, за да участва в програмата, отиде още по-далече с обещанието да дари брутния размер от 400 млн. долара на получените такси и комисионни по обработените заеми. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във