Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Джей Пи Моргън" очаква да загуби 1 млрд. долара в Русия

Джейми Даймън

Шефът на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън - предупреди на 4 април, че банката може да загуби близо 1 млрд. щ. долара от руските си вложения.

Това е първата оценка на потенциалните щети на най-големия по размер на активите американски кредитор от конфликта в Украйна. 

В следеното с особен интерес годишно писмо до акционерите председателят и главен изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" настоява Съединените щати да засилят военното си присъствие в Европа и призовава отново Вашингтон да разработи план за гарантиране на енергийната сигурност на американците и на приятелите им.

Даймън не предоставя подробности за потенциалния размер на загубата на кредитора или за времевата рамка, но подчертава, че е обезпокоен от вторичния натиск от руското нахлуване в Украйна върху компаниите и държавите. 

Интернационалните банки представиха през последните седмици подробности за инвестициите си в Русия, но Даймън е най-влиятелният бизнеслидер, който коментира по-широкото въздействие на конфликта.

Той подчертава, че "Америка трябва да е подготвена за продължителна война в Украйна с непредвидим резултат" и че всички "трябва да очакват най-лошото и да се надяват на най-доброто". 

Публикуваното на 4 април писмо е 17-ото в битието на Даймън като шеф на акулата от Уолстрийт. И макар той да не е единственият ръководител на водеща американска банка, който пише подобни послания до акционерите, неговото е станало задължително за банковия и паричен елит, защото хвърля светлина върху политическите и икономическите му идеи. 

Анализаторите открояват пет ключови пункта от писмата на Даймън:

- американската икономика е силна и средностатистическият американски потребител е в "отлична финансова форма", като нивото на задлъжнялост е сред най-ниските в историята, издаването на ипотеки върви безпроблемно, има голямо количесто работни места и надниците растат, както и допълнителни спестявания за над 2 трлн. долара;

- инфлацията обаче изисква агресивни повишения на лихвените проценти и, макар че правителството съвсем правилно е взело смели мерки за борба с пандемията, стимулите присъстват прекалено дълго, така че лихвените увеличения трябва да са "значително по-високи отколкото очакват пазарите";

-  войната в Украйна ще охлади подема на глобалната икономика. Икономисти на "Джей Пи Моргън Чейз" смятат, че еврозоната, която е силно зависима от руския петрол и природен газ, ще постигне едва около 2% растеж през тази година вместо прогнозираните 4.5% преди руската инвазия. БВП на САЩ пък ще се увеличи с грубо 2.5% вместо с предишната оценка за 3% ръст. Предвид непредсказуемостта на военните действия и несигурността, надвиснала над продоволствените вериги, ситуацията има "експлозивен потенциал";

- светът е на прага на "безпрецедентна" комбинация от противостоящи фактори: подгрявано със стимули възстановяване от пандемията, очертаваща се необходимост от бързо повишение на лихвите, война в Украйна и санкции срещу Русия, чието пресичане увеличава риска за бъдещето;

- без силно американско лидерство ще надделее хаосът. Даймън обаче отбелязва, че не иска "арогантна" Америка, командваща всички и всичко, а Америка, която работи с партньорите, преговаря и прави компромиси. 

По отношение на връзките между САЩ и Китай, шефът на "Джей Пи Моргън Чейз" смята, че Вашингтон трябва да преструктурира продоволствените вериги и да ги ограничи до доставчици в САЩ или до "изцяло приятелски настроени партньори". Той настоява САЩ да се присъединят отново към Транс-тихоокеанското партньорство - една от най-големите мултинационални търговски сделки. 

Тазгодишното писмо на Даймън се появява в доста критичен за него момент на висок скептицизъм на инвеститорите за банковите разходи.

Някои оспорват плановете му за по-големи харчове за информационни технологии и за кампании за завоюване на пазарен дял в сектори и географски места, където "Джей Пи Моргън Чейз" в момента изостава от конкурентите, каквито са Германия и Обединеното кралство. Годишното събрание на банковите акционери ще се проведе на 23 май. 

Вече повече от десетилетие Даймън гради, по думите му - "баланс-крепост", и смята, че кредитната институция е достатъчно силна, за да устои на загуби от над 10 млрд. щ. долара и да "запази добрата си форма". Той твърди, че не е разтревожен от банковите вложения в Русия и че трябва да се намалят сделките по обратно изкупуване на банкови акции през идната година, за да се попълни изисквания от федералните норми собствен капитал.  

"Джей Пи Моргън Чейз" е похарчил почти 5 млрд. долара за поглъщания през последните 18 месеца, които ще увеличат инвестиционните разходи с грубо 700 млн. долара през тази година, а инвестициите в технологии ще добавят още 2 млрд. долара към тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във