Банкеръ Daily

Финансов дневник

Джанет Йелън: Аргументите за повишаване на лихвите в САЩ вече са по-силни

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън обяви, че има предпоставки за повишение на лихвените проценти в САЩ през тази година.

По думите й пазарът на труда в страната се подобрява, а перспективите за икономическата активност и инфлацията са в съответствие с прогнозите на Фед.

Все пак, тя подчерта, че бордът на Федералния резерв ще вземе важното решение, едва след като тези перспективи бъдат потвърдени от конкретни данни.

"В светлината на продължаващото солидно представяне на трудовия пазар и нашата прогноза за икономическата активност и инфлацията, смятам, че аргументът за повишение на лихвата по федералните фондове набира сила през последните месеци. Разбира се, нашите решения винаги зависят от степента, до която данните ще продължат да подкрепят прогнозите на Фед“, посочи председателят на Федералния резерв в речта си по време на годишния симпозиум на централните банкери в Джаксън Хоул, щата Уайоминг.

Основният лихвен процент на Федералния резерв в момента е в диапазона 0.25% - 0.5%, а инвеститорите очакваха да разберат от Йелън дали централната банка може да го увеличи на заседанието си през септември или ще изчака развръзката от президентските избори в САЩ. Но председателят на Фед не даде конкретна информация.

"Единственият извод, който може да се направи от думите й е, че това ще се случи през тази година" , написа в Туитър Аурелия Аугуайт, старши анализатор в Nordea Markets.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във