Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Джаксън Хол се връща към корените си

В късните часове на 21 август Естер Джордж - директор на клона на Федералния резерв в Канзас сити, откри годишния симпозиум на световните централни банкери в Джаксън Хол, щата Уайоминг. Темата тази година е "Пренастройване на динамиката на пазара на труда". Последната конференция, посветена на трудовата проблематика, бе преди 20 години под надслов "Намаление на безработицата: текущи въпроси и политически опции".


В тази връзка Джордж съобщи на групата от почти 200 души, похапващи пържоли и сьомга под полилеите от еленови рога, че преглеждайки дискусиите през 1994-а, е открила същите проблеми, с които централните банкери и икономисти се борят и днес.


За първи път на съвещанието няма да присъстват финансисти от Уолстрийт, което мнозина коментират като връщане на събитието към корените му да събира банкери и парични стратези. Представителите на Уолстрийт са заменени тази година от гости като Уилям Спригс - главен икономист на AFL-CIO - организация-шапка на профсъюзното движение в САЩ. Единственото изключение е Джейкъб Френкъл - управител на "Джей Пи Моргън Чейз интърнешънъл". Той присъства в качеството си на председател на доверениците на "Групата на 30-те" - група от частния сектор от предимно бивши експерти, които съветват централните банки и правителствата. Сред поканените е и Тим Адамс - директор на Института за международни финанси. Академичните среди са представени от Алън Блиндър от университета в Принстън, Кенет Рогоф и Мартин Фелдстейн от Харвард и Джон Тейлър от Станфордския университет. Сред по-видните централни банкери, които ще говорят пред форума, са председателите на Европейската централна банка Марио Драги, на "Бенк ъф Джъпен" - Харухико Курода , и на Канадската централна банка - Стийвън Полоз.


При пристигането си на официалната вечеря на 21 август председателят на Федералния резерв Джанет Йелън бе поздравена от десет души, облечени в светлозелени тениски с надписи "Какво възстановяване" и носещи плакати с данни от пазара на труда. Протестиращите пристигнали в Уайоминг , за да изразят желанието на "борещите се работници от цялата страната" щатската централна банка да способства за "пълна заетост, която да намали бедността и да увеличи средната класа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във