Банкеръ Daily

Финансов дневник

Директор в ББР: В банката заварихме корупция и лошо управление

"В ББР заварихме корупция и лошо управление", обяви Цанко Арабаджиев - един от изпълнителните директори на Българската банка за развитие, назначен в мандата на бившия служебен министър Кирил Петков. При встъпването му в длъжност било установено, че контролните механизми в кредитната институция са изключени, което му давало основание да мисли, че в много направления от нейната дейност тя е била ощетявана по различни начини.

"От големите 8 кредита, отпуснати от ББР, което е много непривична за търговските банки голяма концентрация, не казвам, че непременно е нещо лошо, един е в просрочие, а от останалите 7 пет нямат ангажименти да плащат към момента. Те са в гратисни периоди по главница, а 4 от тях и по главница, и по лихва", заяви Арабаджиев.

Информацията за въпросните кредити бе изнесена от Кирил Петков в началото на мандата му като служебен министър. Петков оповести осем големи кредитополучатели със заеми за общо 1 млрд. лева. Ще припомним, че с кредити за над 140 млн. лв. са финансирани дружествата "Слънчев ден" (по онова време на Георги Гергов), "Благоевград БТ", подопечна на Пеевски и "Роудуей кънстракшън", свързана с Румен Гайтански-Вълка. В следващата група са компаниите със заеми за над 115 млн. лева. Това са "Маркет инвестмънт" и "Интернешънъл инвестмънтс". В третата група - със заеми от по над 60 млн. лв., са "Параходство БМФ", "Транспект" и "Инса Ойл". Кирил Петков неведнъж каза, че някои фирми са пряко или косвено свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиеви и Георги Самуилов. 

Според Цанко Арабаджиев фокусът на ББР вече е обърнат към малките компании. По думите му при новото ръководство банката е отпуснала директно финансиране за около 20 млн. лева.

"Има сключвани договори с трети страни, които са абсолютно неизгодни за ББР. Имаме един конкретен пример с един договор, по който банката плаща 5 или 6 пъти над пазарната цена за определена услуга от трето лице, става дума за взаимоотношение с медиите. Сега го прекратяваме. Имаше договор с трета фирма за около 18-20 хил. лева на месец за услуга, която никой не я ползвал в банката - договорът беше във връзка с GDPR регламента. Прекратихме го и него", съобщи Арабаджиев. Той подчерта, че заплатите на новия ръководен екип са "в пъти по-ниски" от тези на предишния.

Вече са променени и огромна част от вътрешните правила на ББР.  Както отбеляза Цанко Арабаджиев "Искаме след време ББР да стане един от положителните примери, в които измамите са напълно изкоренени, посредством една система. Дойдоха специалисти и ни показаха 25 стъпки, които трябва да се предприемат, така че една организация да бъде максимално изчистена от подобни практики". 

Изпълнителният директор на ББР разказа, че за този пост му се е обадил лично Кирил Петков, с когото тогава не се познавали:

"Каза ми, че ще бъде министър на икономиката, беше още преди да стане. Всички знаехме, че в ББР има съсредоточени недобри практики и като един от най-важните инструменти под неговото управление, е нормално да си е мислел за екипа, с който ще започне работа като министър".

Арабаджиев обясни, че от ОББ е бил уволнен преди години заради конфликт с прекия му ръководител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във