Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Димът би бензина по събран акциз

Цигарите вече изпревариха горивата и тази година осигуряват най-голям дал от приходите в хазната от акцизи. Тези приходи скочиха с 25 процента. До края на юли са събрани 1.35 млрд. лв. от налога, което е с 271 млн. лв. повече от прибраното за същия период на миналата година, сочат данните на Министерството на финансите. Това е резултат от предприетите мерки срещу контрабандата и сивия сектор на икономиката. При приходите от акциз от горивата също има сериозен ръст - с 5.4%, или с 62.5 млн. лева. Сега сумата е 1.219 млрд. лева.

Постъпленията от акцизи върху алкохола са скочили с 8.23%, или с 12.4 млн. лв. - до 163 млн. лева. Общо приходите от акцизи нарастват с 345 млн. лв., или с 14.29 процента. Всичко това е резултат от мерките за затягане на контрола, които предприеха НАП и Агенция "Митници". Това се потвърждава и от резултатите при събирането на ДДС.

Приходите от ДДС до юли са нараснали с 441 млн. лв., или с близо 9.5 процента. Това е три пъти по-голямо увеличение от ръста на икономиката, който за миналата година е 3 процента. При другите данъци и при осигуровките също се отчита сериозен ръст на постъпленията в хазната. Така общият размер на данъчните приходи в бюджета до юли нараства с 9.1%, или с 1.308 млрд. лв. - до 15.743 млрд. лева.

Увеличението на приходите е съпроводено със свиване на държавните разходи. Това основно се дължи на факта, че голяма част от планираните инвестиционни разходи са изтеглени за края на годината, което пък е свързано с новия програмен период и с началото на работата по новите оперативни програми на Европейския съюз. Затова до юли разходите на хазната са с 961 млн. лв. (или 5.27%) по-малко от същия период на миналата година. В резултат излишъкът в хазната до юли е 3.279 млрд. лв. и надхвърля числата от същия период на миналата година. Свиването на инвестиционните разходи обаче има и негативен ефект, тъй като именно те биха могли да допринесат за икономическия ръст.

През месец август темпото не спада - мерките срещу сивата икономика продължават да дават резултат, защото до края на август излишъкът в бюджета вече е 3.285 млрд. лв., сочат предварителните данни на Министерството на финансите. До август приходите и помощите в държавната хазна са малко над 23 млрд. лв., което е ръст с 1.54 млрд. лева. А разходите на бюджета до август са 19.746 млрд. лв., или с 1.12 млрд. лв. по-малко от същия период на миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във