Банкеръ Daily

Финансов дневник

Димитър Радев: Въвеждането на еврото не би довело до сериозно нарастване на инфлацията

Управителят на БНБ Димитър Радев отчете, че състоянието на банковия сектор у нас се подобрява през последните 3 години. В интервю за БНТ ръководителят на централната банка говори за влизането на България в Банковия съюз, въвеждането на еврото и движението на лихвените проценти.

Влизането на страната ни в Банковия съюз е първата стъпка към присъединяването към еврозоната. В началото на следващата година ще бъде направена задълбочена оценка на банките у нас. Мерките, които се предприемат, дават основание на Димитър Радев да вярва, че процесът ще премине гладко.

"Ще има увеличаване на функциите на Европейската централна банка, но това ще става в рамките на близко сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и като модел това няма да се различава от организацията на надзорната дейност, която съществува в еврозоната", посочи гуверньорът.

По думите му в рамките на една година ще има яснота около приемането ни в банковия съюз. 

Димитър Радев смята, че бъдещо въвеждане на еврото у нас не би довело до сериозно нарастване на инфлацията:

"Това, което категорично може да се каже, е че по отношение на паричния режим няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища, както на тази първа стъпка Банковия съюз и валутния механизъм, така и с приемането на еврото. Това обаче категорично не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените."

Радев потвърди прогнозите, че сме в предверието на нов цикъл на нарастване на лихвите:

"Това е нещо,което вече наблюдаваме в САЩ, при тях увеличението на лихвите започна през месец декември 2015г. Към момента лихвите са вече 2- 2,25%там, а тръгнаха от равнища 0- 0,25%. Това, което централните банки правят, е този процес да бъде плавен и добре комуникиран. Очакваме този процес да започне в Европа през втората половина на следващата година."

Facebook logo
Бъдете с нас и във