Банкеръ Daily

Финансов дневник

Димитър Радев отново е сред отличниците в управлението на централни банки

Изданието Global Finance пусна традиционния си "дневник", в който поставя оценки на централните банкери от 94 страни, включително от Европейския съюз и България. Оценките са от A до F, като "A" е най-високата,а "F" - най-ниската.

Скалата е базирана на работата на гуверньорите на централните банки в сфери като инфлационен контрол, икономически растеж, цели, стабилност на валутата и управление на лихвените проценти. Авторите на публикацията уточняват, че има и други субективни критерии. 

Отлична оценка, т.е. "А-", за втора година получава управителят на БНБ Димитър Радев. Същата оценка са получили президентът на Европейската централна банка Марио Драги, както и ръководителите на Бенк ъф Ингланд Марк Карни и на Федералния резерв - Джером Пауъл.

С пълно отличие са оценени ръководителите на централните банки на Австралия, Ходурас, Исландия, Кувейт, Либия, Мексико, Мароко, Русия, Южна Корея и Тайван.

В коментар към статията главният редактор на Global Finance казва, че централните банкери посрещат следващата потенциална рецесия "с по-малко стрели в своите колчани", както и с безпрецедентен натиск върху тяхната независимост. "Търговските диспути и политическата несигурност се засилват. Отличниците тази година показаха, че ситуацията е в сигурни ръце, показаха стабилно лидерство", заявяват още от изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във