Банкеръ Daily

Георги Кадиев:

Димитър Костов ще наследи Гунев в БНБ

"Вече полуофициално ГЕРБ ще номинират сегашният подуправител на БНБ Димитър Костов за подуправител по надзора на мястото на отстранения Цветан Гунев". Това прогнозира във "Фейсбук" депутатът от БСП Георги Кадиев. Вчера парламентът освободи единодушно Гунев поради невъзможността му да изпълнява служебните си задължения за повече от шест месеца.

"Аз ще гласувам против. Да, той е бивш министър на червен кабинет и два пъти издиган за подуправител на БНБ именно от БСП. Но това сега няма значение. Единственото важно е поведението на БНБ по кризата с КТБ, и то бе пълен, стопроцентов провал. Вината на Гунев е най-голяма, но целият Управителен съвет на БНБ не може да се крие зад него и ни лук ял, ни лук мирисал", коментира още червеният депутат.

Според Кадиев ръководството на Централната банка трябва да подаде оставка.

"БНБ трябва да има изцяло ново ръководство, което не е предложено от Искров, не произлиза от лобистки банкерски кръгове и има репутация на пълна независимост и необвързаност. Има такива българи", пише още депутатът.

По думите му очевидно е, че нито Иван Искров, нито Стоян Мавродиев имат намерение да подават оставки. "Макар че единият обеща оставка "когато има стабилно правителство и се реши проблема с КТБ", но сега очевидно предпочита заплататата си на централен банкер. Другият се скри като свидетел в делото на Брендо- представете си какъв имидж имаме в Европа с този председател на КФН", коментира още Кадиев.

Според него ГЕРБ пази и двамата. "Удобни са им, държат ги. Какво значение имат 250 000 българи, пострадали от КТБ и пълният провал на надзорни и правоохранителни органи като БНБ и КФН.
Няма смисъл от протести, нито от призиви да оставки. Няма да го направят- страх ги е. Затова.... трябва да променим закона. Такива провали не могат да останат ненаказани", коментира още депутатът от БСП.

Ако Костов бъде предложен за подуправител на банковия надзор, той ще трябва да освободи мястото на подуправител на управление "Банково", тъй като той няма да може да съвместява двете позиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във