Банкеръ Daily

Финансов дневник

Димитър Костов - моменти от една кариера

Днес подуправителят, ръководител на управление „Банков надзор”, Димитър Костов информира Управителния съвет на Българската народна банка за намерението си да внесе в Народното събрание оставката си от заеманата длъжност и по-късно той лично я представи в парламента.

Във връзка с това г-н Костов заяви следното:

„Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за предсрочното му прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли м.г. планове на страната ни за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ).

Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, вече има възможност да се оттегля като ръководител на управление „Банков надзор“. Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрестестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт.“

Г-н Костов също благодари на членовете на Управителния съвет и на всички колеги в БНБ и банковия сектор за отличната съвместна работа и получаваната през годините професионална подкрепа, включително по време на двата мандата начело на управление „Банково“ в БНБ.

От името на Управителния съвет и лично от свое име управителят Димитър Радев благодари на г-н Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега.

Управителят на БНБ пожела на г-н Костов успехи в бъдещите му планове.

С какво ще запомнят най-вече читателите на вестник "Банкеръ" подуправителя на БНБ Димитър Костов.

Професионалист от висока класа, Димитър Костов бе избран от парламента за подуправител на БНБ през 2005 г. с подкрепата на 148 гласа на депутати от НДСВ, БСП и ДПС. Против гласуваха 42-ма народни представители от ОДС и ДСБ, а трима парламентаристи се въздържаха.

Биография на подуправителя

Димитър Костов е завършил Висшия икономически институт „Карл Маркс“ през 1981 г., след което е служител в Държавния комитет по планиране (1981-1990).

В началото на 1990-те години е заместник-министър (1990-1992) и първи заместник-министър (1993-1995) на финансите. Оглавява Министерството на финансите в кабинета на Жан Виденов. Бил е изпълнителен директор на Централната кооперативна банка (1997 до 1999 г.), а след това - на банка „Алианц България” и председател на УС на Асоциацията на търговските банки.

През юни 2005 г. бе избран за член на УС, подуправител и директор на управление Банково на Българската народна банка.

Няколко напрегнати епизоди от живота на Димитър Костмов,както ги е отразил вестник "Банкеръ"

Като зам.министър на финансите:

През есента на 1991 г. България не успява да изпълни изцяло условията по договорките с МВФ. Страната, общо взето, е успяла да спази макроикономическите цели, съгласила се е да започне приватизация и да въведе цялостна система от стриктни банкови регулации, но на нито един фронт не се забелязва особен прогрес. МВФ пък отменя структурните изисквания, за да даде на новото правителство на Филип Димитров време за изпълнението им. Тогава премиерът обявява, че кабинетът му ще бъде “правителство на приватизацията“. Димитър Костов, който по това време е заместник финансов министър, отговарящ за връзките с МВФ, споделя:

"Фондът винаги беше обнадежден, когато имаше смяна на правителствата в България, надявайки се, че някое от тях най-накрая ще изпълни част от трудните мерки… Бяха дадени обещания за увеличение на цената на електричеството и за надзор на банковата система. МВФ беше готов да приеме тези уверения, тъй като новото правителство имаше достатъчна подкрепа, каквато коалиционното нямаше. В такава ситуация е по-лесно да преговаряш с Фонда".

Тези думи на Димитър Костов можеха да се повтарят неколкократно и през следващите 5-6 години.

Рекапитализацията на държавните банки 1996 г.

В ранната пролет на кризисната 1996 г. с особена острота възникна въпросът за капиталовата адекватност на българските търговски банки. Тази операция за капиталово подпомогане можеше да се осъществи само от Министерството на финансите и министър Димитър Костов го направи, когато през първата половина на 1996 г. с държавни средства, осъществи предложената от тогавашните шефове на държавната БУЛБАНК Чавдар Кънчев и покойния вече Венцислав Антонов схема за рекапитализация на държавните банки. Благодарение на нея бяха подкрепени и продължиха да съществуват ОББ, Експресбанк (сега "Сосиете Женерал Експресбанк"), Хебросбанк, Пощенска банка, Биохим, ЦКБ, а след това някои от тях бяха и продадени на частни инвеститори. Това бе най-мащабната операция по спасяването на банковия сектор в съвременната история на България, което, разбира се, не мина и без жертви - Стопанска банка и Минералбанк бяха закрити, за да не се налага държавата да плаща външните им дългове. Тези неща мнозина от депутатите в сегашното Народно събрание вероятно не ги знаят, но трябва - това е живата история. А някои народни представители от БСП - като Румен Гечев примерно, не искат да си ги спомнят, отбелязва вестник "Банкеръ"

Изборът му в БНБ:

Кандидатурата на Димитър Костов бе издигната от управителя на БНБ Иван Искров. Костов зае мястото на Божидар Кабакчиев, чиито мандат изтича през юни, отбеляза вестник "Банкеръ". При обсъждането на номинацията в пленарната зала, управителят на БНБ Иван Искров наблегна на партийната необвързаност на Костов, доказателство за което било участието му в няколко различни по цвят управления на страната (на СДС, коалиционно на Любен Беров, социалистическо на Жан Виденов). Председателят на бюджетната комисия тогава Нина Радева добави, че Димитър Костов е професионален банкер. "Професионалистите във всяка една област не са толкова много" , заяви тя от трибуната и призова народните представители да демонстрират политическа зрялост", писа тогава "Банкеръ".

За кратко шеф и на Асоциацията на банките

Димитър Костов стана заместник-председател на АББ в качеството му на изпълнителен директор на "Алианц Банк България".През 2004 г. обаче председателят на банкерската асоциация Райко Карагьозов се оттегли от вече приватизираната "Банка ДСК", защото не прие предложението на нейния собственик - унгарската ОТП, да бъде понижен в длъжност и да стане началник на дирекция. С оставката си като изпълнителен директор той обаче загуби и правото да участва в УС на АТБ, камо ли да бъде негов председател. Тогава тази длъжност бе възложена на Димитър Костов. Но и той не остана дълго на нея, защото в средата на 2005-а бе избран за подуправител на БНБ и стана началник на управление "Банково", какъвто продължи да бъде до средата на 2015 г.

Днес и в двата водещи финансови регулатори постовете на шеф-надзорници остават вакантни. След уволнението на Ралица Агайн от КФН надзорът върху небанковите институции се осъществява от изпълняващ длъжността служител, а след оставката на Димитър Костов - вакантен остава и постът на шеф-надзорник в БНБ. Парламентът разполага с 3 месеца, за да избере наследник на Димитър Костов.  Но е напълно възможно чакането да продължи дълго. Защото ще бъде много трудно на управляващите да намерят своите редици адекватни заместници и на Димитър Костов, и на Ралица Агайн. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във