Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Димитър Алексиев: Пак ще вържем лева за златото

Много българи продават семейното си злато заради високите цени, на които то се търгува в момента. Трудната икономическа ситуация у нас принуждава хората да се разделят с ценностите си, за да покрият неотложни нужди. Болката ни е, че вече никой у нас не купува златни бижута, хората продават такива, но ние, като не продаваме, не можем и да купим: - така обясни през БАНКЕРЪ срива в бранша Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите. Въпреки че някои търговци и прекупвачи са доволни от високите нива на цените, майсторите-златари се боят материалът да не изчезне съвсем.
От Национално сдружение Съюз на златарите в България твърдят, че спекуланти изкупуват ценния метал и част от него отива в чужбина. Не става ясно само защо спекулант от тяхната уста звучи като мръсна дума. Защото на един прозрачен и регламентиран пазар т. нар. спекулант е всъщност търговец, чиято работа е точно тази - да спекулира с пазарните котировки, купувайки евтино и продавайки скъпо.
Имаме данни, че златото се изнася извън страната. Тъй като страни, които са членки на Европейския съюз, могат да го изнасят безмитно. Това ни кара да мислим, че тук съществува някаква спекула, която ще ощети България. Колкото и да сме бедни, ще станем още по бедни.
За това си съмнение Алексиев е сезирал с писмо финансовия министър Симеон Дянков.
В него Алексиев пише още, че два члена в Наредбата за работа с благородни метали към Валутния закон трябва да се променят, за да се предотврати възможността спекуланти да изнесат златото на България.
Не може за изкупуване и продаване на злато да се изисква само свидетелство за съдимост, а на нас като производители на злато да ни искат 15 документа, които са насочени основно към това да не лъжем хората. На реакцията на редактора на БАНКЕРЪ, че бижутерите, работещи с благородни метали, не са производители на злато, Алексиев реагира категорично, като каза, че бижутерите били тези, които произвеждали евтина масова продукция, а те - от бранша, който оглавява, били чиста проба производители на злато.
Ето и обяснението на Алексиев за златото като валутна ценност:
Ще дойде ден, когато левът отново ще бъде обвързан със златото. Натам отиват нещата. Всеки, който си купи скъпа техника, и започва да печата пари. Злато няма как да се произвежда, нито да се печата. Според мен след всичките тези машинации на спекулантите, след тези виртуални далавери идва времето на стабилните валути, вързани за златото. Вижте как Китай купува огромни количества злато. Не е далеч мигът, когато ще се създаде нова световна валута, обвързана със златото. Това разсъждение на Алексиев съвсем не е лишено от логика, като се знае, че от години и особено сега - при кризата на държавните дългове, Китай все по-упорито изисква създаването на нова резервна валута като алтернатива на щатския долар.
Въпреки всичко припомнихме на председателя на съюза, че краят на златния стандарт настъпи през 1944 г. в Бретън Уудс, където се провежда конференция, на която е решено завинаги да отпадне златното покритие на валутите. На което Алексиев отговори, че той е твърдо убеден, че нещата пак ще се върнат към златното покритие на книжните пари.
В края на писмото си председателят на Съюза на златарите Алексиев пита още Дянков кой купува златото, с какви пари и в каква посока се движи. Той е силно притеснен за бранша и за бъдещето, при което може да се случи така, че да няма злато, с което да обезпечим левовете.

Футурист
Златото може да прехвърли доста над 2000 долара за тройунция до края на годината. Едновременно с това обаче поради високите цени е възможно да се вдигне производството. Това ще стане по линия за затворени сега находища поради ниска рентабилност. Високите цени ще ги направят рентабилни и те отново ще заработят. Големи са залежите и в световния океан, които все още не се разработват... Така си представя пазарната конюнктура в средно- и дългосрочен аспект Алексиев.
На въпроса: Може ли в скоро време да се извади това злато от морето, което се изчислява на 5.5 млн. т и всеки от нас, жителите на Земята, да получи средно по 3 кг злато, Алексиев отговори оптимистично: Защо не, след време, когато корабът се движи, може да има и някакъв филтър, който да отделя златото. Няма да са необходими нито помпи, нито нищо..., размечта се той пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във