Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дилемата на Байдън: Пауъл или Брейнард

Лейл Брейнард и Джеръм Пауъл

Американският президент Джо Байдън все още не е решил дали да предложи за втори мандат сегашния председател на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - или да го замени с един от членовете на банковия борд на управителите - Лейл Брейнард. 

Белият дом признава за засилен натиск както от умерените, така и от прогресивните членове на Демократическата партия, за бъдещия избор. А Байдън е провел през миналата седмица срещи с двамата кандидати за поста и решението му се очаква през следващите седмици.    

Шестдесет и осемгодишният Пауъл, който бе назначен от предишния президент Доналд Тръмп и чийто четиригодишен мандат изтича в началото на февруари, е смятан за водач в надпреварата. Той има подкрепата на умерените демократи и на републиканците и натрупа солиден актив и репутация в битката за предотвратяване на финансовата криза и за участието си в организирането на неочаквано бързото и силно възстановяване на САЩ от пандемичната рецесия. Срещу него обаче има и сериозни критики след като сривовете в продоволствените вериги качиха инфлацията в страната до най-високото й равнище за последните 31 години, въпреки че милиони американци все още не могат да си намерят работа. Както и за избухналия скандал за търговската активност на управляващата върхушка на Федералния резерв, довел до оставките на двама директори на клонове на централната банка и до пренаписване на моралните правила и етични норми на институцията.  

Сенаторът демократ Елизабет Уорън е против номинацията на Пауъл и съпартийците й от крайно левия сектор на партията лансират 59-годишната Брейнард. Тя бе назначена в банковия борд през 2014-а от тогавашния президент Барак Обама и беше член на неговата администрация. Всеобщото мнение е, че Брейнард е привърженик на по-щедра парична политика и на по-силна ръка върху банковата регулация. Не е ясно обаче дали републиканците биха подкрепили кандидатурата й.  

Уебсайтът за онлайн залагания PredictIt.org дава на Пауъл около 68% шанс да бъде утвърден за втори мандат от щатските сенатори, което е под регистрираните в средата на октомври 76% и под получените на 12 септември 90 процента. Брейнард изостава със своите 31%, но този резултат е сериозен отскок от септемврийските едва 6% и от 18-е процента през октомври. 

Независимо от избора на председател на Федералния резерв, Байдън ще трябва да попълни и останалите незаети места в седемчленния банков борд. В момента едно от тях е вакантно. В края на годината ще се освободи и второ след като Рандал Куорълс - заместник председател, отговарящ за надзора - обяви плановете си да напусне институцията. Трета ваканция се очертава през януари когато изтича мандата на Ричърд Кларида. 

Ако Байдън предпочете да номинира Паул за нов четиригодишен срок начело на Федералния резерв, той би могъл да предложи на Брейнард ресора на Куорълс и така да й даде възможност да напише по-стриктни правила за регулиране на Уолстрийт, както и да предприеме по-активен подход към климатичните промени - важни приоритети на прогресивните демократи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във