Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Дянковата изгора люшка митниците

Близката до сърцето на финансовия министър Ирина Велкова е в основата на идеята за местенето на централата на митниците от София в Русе. Това потвърдиха за БАНКЕРЪ няколко независими източника. Хубавицата е родена в крайдунавския град, там става активистка на младежкия ГЕРБ. Малко преди изборите през юли 2009-а я командироват да помага на един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ Симеон Дянков. Месеци наред го следва неотлъчно. В орбитата на властта я катапултират от младежката организация на Бойковата партия, но откъм община Студентска в София.


Амбициозната студентка, отличила се с хард поведение по време на кампанията, е трябвало да бъде наместена на престижна работа по заслуги след вземането на властта. Но места за всички отличници се оказало, че няма. И понеже не стана депутатка като други членове на младежкия ГЕРБ, тя беше спусната с парашут в държавната администрация. Спорно е дали позицията й при Симеон Дянков е случайно избрана.


Източниците ни твърдят, че тя - вече като главен кадровик на Дянков, има голям мерак да уреди свои съграждани на добри места в новата митническа централа. А се знае, че по-голямата част от сегашните шефове на митниците в София категорично ще откажат да ги интернират в Русе. Тоест, свободни места ще има бол.


Велкова използвала и спотаената вражда между министъра и шефа на митниците Ваньо Танов. Клюката донесе, че Дянков отдавна не говорел с Танов, с изключение на случаите, когато Бойко използва помирението им за представителни пиарски цели като заловени наркотици например.


Хубавата Ирина седи в канцелария с табела Началник на кабинета, през две врати от министерската. Всъщност, поради липса на образователен ценз, тя не би могла да притежава въпросния сан. Велкова си е обикновен съветник. Както БАНКЕРЪ вече писа, за да бъде по-висока заплатата на фаворитката, тя обаче не е на щат към министерството, а към Министерския съвет.


Малката, както я наричат някои висши сановници на държавната хазна, вече се била взела толкова насериозно, че командорела от името на шефа си. Тя сама привиквала в кабинета, който и без друго май няма право да заема, шефове на агенции и им държала началнически тон. Скастряла ги жестоко насред думата, а вместо довиждане, ги отпращала със свободен си, сякаш са във войската.


Шефът на митниците не подкрепял местенето и негласно поддържал мирните протести на подчинените си. Но нееднократно се заканвал, че никой няма да му се меша в агенцията, която управлява. Велкова не можела да търпи това и на крилете на враждата между Дянков и Танов решила, че моментът й е дошъл да удари последния. Оправната девойка с вълниста дълга коса, виновна за замайването на пришълеца от Световната банка, можело да успее с местенето на митническата централа, но забавянето на Дянков и хаотичните му действия могат да попречат на прогресивния й план, коментират митничари.


Министърът не говорел и с шефа на другата приходна агенция - НАП, Красимир Стефанов. И за двамата Дянков спускал заповедите си през Велкова. Тя непрекъснато им се обаждала с думите: Министърът каза да ви предам да... Външно Стефанов се бил примирил, но Танов беснеел.


Местенето, въпреки привидната категоричност на Дянков, може и да не се състои. Или поне няма да стане толкова бързо и за всички. Това е мнението към момента на протестиращите 400 митничари от централата в София. Идеологът на бунта Иван Кучмов обясни специално за БАНКЕРЪ, че времето за решение изтича, а за рокадата нямало никаква готовност. От една страна, както вече писахме, собственикът на приютяващата сграда в Русе Богомил Димитров категорично заяви, че няма да чака нито ден повече от предварително дадените на Дянков три месеца за размисъл. Срокът изтича в началото на септември. Едва ли в България има повече от 3-4 подобни IT- сгради, отговарящи на най-новите изисквания на европейския строителен стандарт Еврокод. Предлагаме едно бижу с височина на таваните 3.75, а не 2.75, както е по нашите стандарти, с две независими захранвания с ток плюс трето с дизелгенератор и две отделни захранващи компютрите системи. Готови сме, дето се вика, за война. Това коментира специално за БАНКЕРЪ собственикът на Бизнес парк Русе Богомил Димитров, който предложи на финансовия министър Симеон Дянков сграда за новата централа на Агенция Митници в дунавския град.


От друга страна обаче, дори и да се разберат, за преместването ще трябва одобрено техническо задание, по което да се изберат с конкурс изпълнители. Това задание трябваше вече да е готово и да е минало на обсъждане през всичките ни дирекции, но за такова още няма и идея, каза Кучмов, който оглавява дирекция Наркотици.


Специално за БАНКЕРЪ Кучмов уточни, че протестиращите служители от централата на митниците, разположена на ъгъла на Раковски и Сливница, вече масово се вливали в двете новоучредени структури на синдикатите - КТ Подкрепа и КНСБ. Вече половината от 400-членния колектив са се записали с идеята справедливите им искания против разиграването им из страната да бъдат по-надеждно защитени.


Новоназначените и хвалени като неподкупни млади митничари, за които вървят конкурси и в момента, също не били цвете за мирисане, научи БАНКЕРЪ от финансовото министерство. От него са издали устна заповед да се прикрие пореден случай на корупция. На емблематичната Свиленградска митница двама митничари - единият командирован, а другият от новите, били спипани с кашони цигари и бали с пари. Единият бил близък до ключова фигура в министерството, а другият работел с няколко цигански банди, които по цял ден притичвали до Турция и необезпокоявани, заредени с цигари, се връщали през Капъкуле. Да припомним, че на конкурса за инспектор в Агенция Митници в Свиленград в началото на този месец се явиха 245 кандидати. За обявените 20 щатни бройки документи подадоха 348 човека, допуснати до изпит бяха 287, а на тестовете се явиха 245 от тях. Това беше първият от планираните в страната осем изпита за длъжността и по всеобщо мнение пресяването било минало успешно в името на качествените професионалисти.


nbsp;


nbsp;


Европа знае


Пакет протестни писма изпратихме до Европейската комисия, Европарламента, Съвета на ЕС и редица посолства на държави членки на ЕС у нас, каза за вестника Иван Кучмов. В пакета били становище на колектива на централното управление, обединената позиция на всички бивши шефове на Агенция Митници, както и едно малко известно писмо на митничари от други европейски страни в подкрепа на българските им колеги. В позицията, подписана от Асен Асенов, Пламен Минев, Александър Раков, Ангел Дончев, Георги Григоров, Ангел Първулов, пише:


Централното ръководство на митниците вече повече от 130 години е със седалище в столицата на страната - гр. София, а регионалните структури - митниците, се разполагат в ключови и стратегически от гледна точка на митническата дейност градове. Шестимата бивши директори и заместник-директори на Агенция Митници са против намерението за местенето.


Според предшествениците на Танов идеята за извеждането на Агенция Митници извън столицата на страната ще доведе до непоправим срив при функционирането на тази администрация, а това от своя страна може да породи негативни последици за държавата като цяло.


Съгласно Закона за администрацията дейността на Агенция Митници е пряко свързана не само с дейността на останалите централни администрации. След извеждането й от столицата тя няма да може да осъществява тези функции, които произтичат от прилагането на редица нормативни актове. Ще бъде блокирана и комуникацията с бизнеса, чиито представителни организации също се намират в София, се казва в позицията на шестимата бивши директори и заместник-директори на Агенция Митници.


Не можем да останем безучастни към арогантното поведение и отношение на един министър към негови служители. Не само че се отказва какъвто и да е диалог, но бяха направени и тежки квалификации и намеци за корупционно поведение към голяма група от хора, които имат доблестта и смелостта да изразят гражданската си позиция, които едва ли този министър познава персонално, а дълбоко се съмняваме, че познава и естеството на тяхната дейност, се казва още в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във