Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Дянков се оглежда за нов заместник

Само след десетина дни Симеон Дянков ще се раздели със заместник-министъра си Боряна Пенчева, която отговаря за еврофондовете и взаимоотношенията с международните финансови институции. На 2 декември тя ще встъпи в новата си длъжност член на управителния съвет на БНБ. Пенчева бе посочена за този пост от президента на България Росен Плевнелиев и ще заеме мястото на Олег Недялков, чийто шестгодишен мандат изтече.


След излизането на Пенчева от Министерството на финансите Дянков ще остане само с един заместник - Владислав Горанов. Така че предстои избор на подходящ човек за овакантената позиция. Според информация на в.БАНКЕРЪ в момента Дянков се колебае между две кандидатури. Първата е на Карина Караиванова, която е началник на дирекция Национален фонд в министерството. Това е административната структура, която отговаря за получаване на средствата от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС. Дирекцията управлява финансовата помощ, предоставена на Република България от Европейската общност по предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД.


Втората кандидатура е на Женя Динкова, началник на дирекция Международни финансови институции и сътрудничество. Тя отговаря за сътрудничеството с международните финансови и кредитни институции и за обезпечаване на необходимото външно финансиране.


Изборът на новия заместник-министър ще зависи не само от предпочитанията на финансовия министър, а и от желанието и готовността на едната от двете дами да влязат като заместник-министри в политическия кабинет на Дянков половин година преди изтичането на мандата на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във