Банкеръ Daily

Финансов дневник

Диана Митева: Банковата система у нас е стабилна

Българската банкова система е стабилна, увери председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Диана Митева. Тя изтъкна, че банковият сектор в цяла Европа е в период на безпрецедентна трансформация. Макар и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите лица у нас все още са по-високи от тези в повечето европейски страни, където много банки налагат отрицателни лихви върху спестяванията. В същото време лихвите по кредитите са ниски, което е полезно за потреблението. У нас някои банки са избрали да наложат отрицателни лихви единствено върху депозитите на юридически лица, защото се приема, че фирмите управляват парите си по-добре.

По време на пандемията се спестява повече - и от граждани, и от фирми. Това води до събиране на много средства в банковите институции. И когато тази ликвидност не се реализира от банките, БНБ налага такса "отрицателна лихва", изтъкна пред БНТ Диана Митева.

Председателят на банковата асоциация обясни поскъпването на банковите такси със сериозния натиск върху лихвения доход, който банките имат заради безпрецедентно ниските нива на лихвите. Другият фактор са инвестициите в дигитализирането на банковото обслужване, което става все по-наложително. Заради създалата се ситуация през последната година има голям ръст в пренасочването на парите от депозитите към други финансови инструменти, заяви още Митева. Ако допреди две години под 2% от парите на българите са насочвани към финансови инструменти, различни от депозитите, то сега това са около 4%-5% от спестяванията в банките.

Председателят на Асоциацията на банките очаква и догодина у нас да има сливания на банки, тъй като разходите за инвестиции в новите технологии се увеличават, а има и натиск върху приходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във