Банкеръ Daily

Финансов дневник

Девет банки с интерес към програмата за кредити без обезпечение

Девет банки са заявили интерес към новия ресурс по Програма „Възстановяване“, съобщи Фондът на фондовете (ФнФ).  

Общите допълнителни средства, които Фондът на фондовете ще предостави за гаранционен лимит, възлизат на 96.170 млн. лв, като заявеният от банките интерес превишава значително този размер. "Средствата са осигурени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, по линия на REACT-EU, поради големия интерес и бързото реализиране на първоначалния ресурс", казват още от ФнФ.

Програма „Възстановяване" дава възможност на дееспособните фирми да продължат да се развиват. Условията на гаранцията подсигуряват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове, с минимална административна тежест и без необходимост от материалното им обезпечаване. Фондът на фондовете ще поеме до 50% от кредитния риск на банките партньори, произтичащ от създадения от всяка от тях портфейл от нови кредити за малки и средни предприятия, с покритие на гаранцията от 80% за всеки индивидуален кредит.

Фондът уточнява, че достъп до бизнес кредити могат да получат български малки и средни предприятия с минимум 3-годишна история. Акцентира се, че няма изискване за материални обезпечения с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците на фирмите-кандидатите. Другите параметри на схемата са: възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период; разсрочване на изплащането по главница до 84 месеца; минимизиране на административната тежест за клиента. Фирмите имат възможност за получаване на финансиране до 3 млн. лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020-та, според това през коя от двете години оборотът е бил по-голям.

Facebook logo
Бъдете с нас и във