Банкеръ Daily

Финансов дневник

Десетте най-добри финтех иновации се класираха за финала в Elevator Lab България 2019

Райфайзенбанк (България) обяви десетте финалиста в българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab – най-голямата корпоративна програма за партньорство с финтех екосистемата в региона на Централна и Източна Европа. Те ще се състезават в две категории – Elevator Lab Challenge за готови финтех решения и Elevator Lab Bootcamp за стартъпи в начална фаза и екипи с иновативни идеи.

Проекти на финтех компаниите Phos, Phyre, Reloyalty, Appraiser и ReCheck ще се борят за първо място в регионалното състезание Elеvator Lab Challenge България 2019. Избраният за победител в надпреварата получава „уайлд карт“ за полуфинала на глобалната програма на Райфайзен Банк Интернешънъл, където ще се конкурира с финтех компании от цял свят. Финалистите в Elevator Lab Bootcamp – ChatBot System, Swipe & Tip, Revalue, RICS и iRoboInvest ще получат менторски насоки и подкрепа, а екипът с най-перспективна иновативна идея сред тях ще спечели двуседмично обучение във Виена.

„Горди сме, че за трета поредна година отбелязваме ръст в броя кандидатствали компании в българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab – през 2017 г. техният брой бе 8, през 2018 г. – 16, а през тази година селектирахме най-добрите измежду 24 кандидати. Това е доказателство, че представителите на българската финтех и стартъп екосистема имат доверие в Райфайзенбанк като ценен партньор за развитие. Това е така заради отличното ни сътрудничество с български и международни стартъпи в България, както и заради възможността за достигане на голямата ни клиентска база в региона на Централна и Източна Европа“, казва Даниел Алексиев, началник отдел Дигитално банкиране и Иновации, Райфайзенбанк (България).

Сред петте най-високо оценени финтех проекта в Elevator Lab Challenge попаднаха:


  • Phos с решение за превръщане на мобилните телефони на търговците в ПОС терминали за сигурни безконтактни плащания.

  • Phyre с предложение за мобилен портфейл, включващ разплащания, виртуални карти и възможност за интеграция на вече съществуващите такива, дигитален формат на карти за лоялност и др.

  • Reloyalty с идея за динамична персонализирана платформа за лоялност, отчитаща поведението и трансакциите на потребителя.

  • Appraiser с портал за оценка на недвижими имоти чрез специален алгоритъм, включващ различни характеристики.

  • ReCheck с платформа за надежден електронен обмен на документи, базиран на блокчейн технология за защита на данните.

Петте стартъп финалиста в Elevator Lab Bootcamp са:


  • ChatBot System с проект за чатбот, разбиращ родния език на клиента и предоставящ необходимата му финансова информация.

  • Swipe and Tip с приложение за бързи безконтактни плащания в сектора на услугите.

  • Revalue с технологично решение за анализ на данни за пазара на имоти и съвети за инвестиции.

  • RICS с апликация за съвети за борсови инвестиции в реално време.

  • iRoboInvest с идея за дигитализиране на банковите продуктови оферти, профилиране на клиенти и сключване на договори.

Победителите ще бъдат избрани на 3 юли по време на събитие в София. Проектите ще бъдат оценявани от Иновационния борд на Райфайзенбанк, в който влизат представители от висшия мениджмънт на банката.

За Elevator Lab

Над 1000 стартъп и финтех компании от цял свят кандидатстваха в трите досегашни издания на глобалната програма Elevator Lab. На местно ниво Райфайзенбанк (България) вече работи с три от компаниите, които участваха в миналогодишното издание на Elevator Lab – с българските Evrotrust и Log Sentinel, както и с един от победителите в глобалното състезание Pisano.

Facebook logo
Бъдете с нас и във