Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Десетолевката се износва най-бързо

Броят на негодните за употреба банкноти се е увеличил за година с 0.3 млн. броя (0.37%) и те вече са 75.6 млн. броя. Това сочат данните на БНБ към края на 2016 година. През последното тримесечие на годината броят на повредените купюри се е свил с 12.74% (2.9 млн. броя) спрямо същия период на 2015 година.

В най-лошо състояние са десетолевките - през последните три месеца на изминалата година повече от 31% от проверените били повредени. Негодните банкноти от по 2 лв., 5 лв. и 20 лв. били съответно 19.73%, 14.59% и 27.95 на сто. По-малки били дяловете на отделените като негодни купюри от 50 и 100 лв. - 6.08 и 0.34 процента.

Причините те да са по-запазени са няколко. Едната е, че все по-често зареждат банкоматите с банкноти с високи номинали и все по-малко - с десетолевки. Тъй като парите в тях преминават през предварителна проверка за годност и чистота, през тези устройства в търговския оборот влизат само нови или сравнително нови пари. Десетолевките не минават през този своеобразен контрол, но са между най-употребяваните номинали в търговския оборот и честото им препредаване от ръка на ръка бързо ги захабява.

Проверката на централната банка е установила същата тенденция и по отношение на качеството на монетите. Броят на негодните метални пари се е увеличил спрямо предишното тримесечие с 94.4 хил. броя, достигайки 409.5 хил. монети. Спрямо същия период на 2015-а общият брой на отделените като негодни за паричното обращение разменни монети e намалял с 15.2 хил., или с 3.58 на сто, сочат данните на БНБ.

Процедурата и редът за подмяната на негодните пари  са разписани в Наредба № 18 на БНБ за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в паричното обращение. Според тази наредба централната и търговските банки подменят повредени пари, които са законно платежно средство. В зависимост от това каква част от банкнотата е запазена се определя и какъв дял от номинала й ще бъде изплатен.  

Освен повредени БНБ открива и все повече банкноти менте. През четвъртото тримесечие на годината били задържани 13 фалшиви банкноти повече в сравнение с предишните три месеца - или 265 броя. Най-фалшифицирани се оказали банкнотите от по 20 лева. Те съставлявали над 57.7% от заловените ментета. Фалшифицирани, но в по-малки дялове били купюрите от по 50 лв. и 10 лв., съответно с 22.64% и 19.25 на сто.

Експертите от БНБ открили и ментета на най-новите монети от по 2 лв., които са в обращение от 7 декември 2015 година. Задържани били шест подобни двулевки менте.

Далеч повече са фалшифицираните монети от по 1 лев - 106 броя, и тези от по 0.50 лв. - 142 ментета. Не е ясно каква е причината за това, тъй като разходите за изработването на подобен фалшификат не си заслужават евентуалната полза от неговия пласмент.

Сериозно увеличение на задържаните банкноти фалшива валута отчита БНБ в края на годината. Ако през третото тримесечие фалшивите купюри в евро са били 458, три месеца по-късно броят им бил 2838. При долара ситуацията била същата: през месеците октомври, ноември и декември били задържани 635 фалшиви доларови банкноти при 267 броя през предишното тримесечие.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във