Банкеръ Daily

Финансов дневник

Десетки хиляди граждани и фирми прибягват до отсрочване на кредитите си

Започна отпускането на безлихвени кредити, гарантирани от държавата. Българската банка за развитие сключи договор с четири търговски банки за предоставянето на заемите. Още осем банки предстои да сключат споразумение с ББР и да се включат в схемата.

Според председателя на Банковата асоциация Петър Андронов идеята на тези кредити е да се затвори финансовият дефицит при хората, за да могат да прескочат следващите месеци и евентуално след това да се върнат на работа.

"Идеята на този инструмент е да покрива нуждите на хората в следващите няколко месеца, те ще го изплащат с гратисен период, без лихва, т.е. хората да си осигурят допълнителен буфер - резерв", обясни банкерът.

Добре известно е, че тези кредити ще се отпускат на хора, които временно са останали без работа, които се самоосигуряват или са в неплатен отпуск. 

Кредитният мораториум

За гражданите и фирмите вече действа кредитен мораториум, чрез който могат да отложат вноски по заемите си. При отсрочването на кредити основното изискване е да си редовен платец - т.е. просрочието по заема да не надвишава до 90 дни.

Само за 10 дни вече има над 25 000 разсрочени кредита. Броят на хората, които се възползват вече е съществен. "В следващите дни банките ще разгледат и останалите заявки. Очакваме хората, които се възползват от възможността да надхвърлят десетки хиляди. До момента разсрочените кредити са едва 2% от всички, като очакваме да достигнат 7-8%", обясни пред БНТ Петър Андронов. По думите му обработването на заявленията за отсрочка по кредита се обработват бързо - в рамките на 30 минути, до 1 час.

Схеми за бизнеса

Предстои да бъде пусната и схемата за подпомагане на бизнеса с кредити, гарантирани от държавната банка. По линия на банките, за бизнеса има възможности, свързани с европейски програми, като COSME. Такива подготвят и Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд. Банките вече подготвят тези инструменти и те ще бъдат предложени на бизнеса, за да получи ресурс точно в този момент, в който те имат нужда, обясни Андронов.

Банковият сектор почти навсякъде е стабилен, нашият не прави изключение. Той е успял да натрупа доста буфери и резерви през изминалите години. Банковата система може да поеме такъв труден период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във