Банкеръ Weekly

своеволия

Десет хиляди лева глоба за "Добър ден!"

S 250 9e444671 ba09 4f4a 868a f399b5bd47ce
S 250 f3b31104 aab0 4a6c affd ed94f78914f9

Агенцията за хората с увреждания е похарчила 1.5 млн. лв. евросредства за изграждане на електронен регистър за тях. Но  той всъщност не е направен и не съществува. Затова  сега  агенцията се опитва да възстанови сумата, като товари с огромни глоби фирмите доставчици на помощни средства за инвалидите. Такъв слух  се шири сред търговците от бранша. Дали е слух, или е истина - е въпрос на допълнителни проверки. Факт  е обаче, че държавата чрез специализираната си агенция АХУ е завела поне 176 дела срещу фирми доставчици с идеята да осъди всяка от тях да плати глоба от 10 хил. лева. А това прави поне 1.7 млн. лева.

Защо?

За да разкажем и да обясним по какъв начин биват притискани въпросните фирми,  трябва да започнем от нормативната база. Дейността по производството и търговията с помощни средства за инвалидите е регламентирана в Закона за хората с увреждания. В него е записано, че фирмите, чийто  бизнес е да осигурят помощни средства за хора с увреждания, са подчинени на Министерството на труда и социалната политика, като изделията се регистрират в Агенцията за лекарствата и получават специален паспорт. Редът е железен и действа вече трета петилетка.

Има обаче един чл.54 ал.а, където е записано, че фирмите са задължени да изпращат в Агенцията  за хората с увреждания годишен анализ на цените на помощните средства, с които са търгували. Ако не бъде изпратен такъв  хвърчащ лист без никаква стойност, това провинение се наказва с глоба от 10 хил. до 20 хил. глоба. Тази огромна сума е заложена и в специална Наредба за помощните средства - чл.12 от 2006 година.

През изминалите години обаче фирмите не са предоставяли този анализ, защото са смятали, че законовото изсилване всъщност накърнява правото им на търговска тайна. Може би и хората в АХУ са споделяли такова схващане, защото е факт, че въпреки неизпълнението на изискването не са санкционирали с подобни глоби виновните компании.

Тази година обаче изведнъж законът започва да се изпълнява с цялата си строгост от гледна точка на санкцията. Изведнъж стотици фирми разбират, че срещу тях се води административно-наказателно дело. И ги призовават

директно в съда

да се защитят, ако могат.

"Силно изненадани бяхме, направо шокирани", каза пред "БАНКЕРЪ" Адриана Борисова, управител на АБИ МЕД  ЕООД и член на управителния съвет на Асоциацията на производителите и търговците на едро и дребно на медицински изделия и помощни средства за хора с увреждания. Тя изрази мнението на всички "пострадали", че до призовката за делото никой не ги информирал за санкцията, нито им е дадено време - в рамките на някакъв законов срок - да възразят, ако искат. Всъщност Акт за установяване на административно нарушение - констативен протокол - им е връчен едва в съда.

На въпрос защо не е спазена процедурата  от АХУ им отговарят, че "не е връчен протокол, защото е съставен много по-късно", каквото и да значи това.

И така несъразмерната, макар и по закон, глоба е въпрос само на едно решение на съда, без да е извървяна процедурата по налагането й. В частния случай на Борисова, недоглеждането е крещящо, защото фирмата, на която се налага глобата "БОР-ЛЕК" отдавна е извън регистъра и не извършва дейност доста преди скандалната санкция.

Асоциацията на фирмите за помощни средства обаче е  твърдо решена  да се бори  срещу тази несправедливост, а членуващите в нея да бъдат поставени  пред свършен факт. Те всъщност се борят срещу административния произвол, защото подобни по размер глоби ще доведат до фалит мнозина  от тях.

Къде е истината

"Ние оставаме с впечатление, че държавата всъщност няма представа колко хора ще "покани на вечеря", колко хора се нуждаят от услугата, и пита нас", коментираха майки на деца с увреждания преди дни. Така те се присъединиха към мнението на фирмите доставчици, че електронен регистър не е създаден.

Хората от АХУ обаче твърдят друго:

"От години Агенцията за хората с увреждания има регистър за тези хора - създаден е с 800 000 лв. от общо 2 млн. лв. по европроект. България е първата държава в ЕС с подобна информационна система", подчертава директорът й Минчо Коралски. Тя  обединява информация от различни институции. И създава профил за всеки човек с увреждане - каква му е диагнозата, получава ли помощи, дали учи или работи.

Такъв регистър обаче не открихме на интернет страницата на АХУ.

Междувременно майки на деца с увреждания поискаха оставката на Минчо Коралски.

Една от майките - Весела Одажиева, заяви, че Конвенцията за правата на хората с увреждания, за която толкова се говори, е ратифицирана от 2013 година. Оттогава не е направено нищо. Според нея липсва работещ регистър  на хората с увреждания. Парите, които досега е  похарчила  агенцията за регистъра,  са дадени напразно,  категорична е Одажиева.

Според Коралски обаче има регистър, но той трябва да се преработи.

Не може тук ние да гледаме откъде ще дойде всяка стотинка за създаване на орган, за приемане на закони, които са жизненоважни за хората с увреждания и така да се пилеят пари на вятъра. Тия дупки държим да се запушат", коментира думите му друга майка - Кристина Николаева.

В крайна сметка явно като се говори за "електронен регистър" става въпрос за  бъдеще време. А дали в момента от потърпевшите фирми се събират отново пари за него - ще стане ясно след приключването на делата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във