Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дерипаска търси помощ от Rothschild

Руският енергиен и металургичен конгломерат EN+ е наел френско-британската инвестиционна банка Rothschild & Co, на която е поставена цел да продаде дяла на собственика на Олег Дерипаска във фирмата. По този начин руският милиардер ще се опита да се освободи от санкциите, които САЩ наложиха на неговите компании. 

EN+ трябва да намали дяла на Дерипаска от 66 на под 50 процента до 5 август, за да се съобрази със сроковете, поставени от Министерството на финансите на САЩ, съобщава "Файненшъл таймс". 

Конгломератът очевидно планира да смени и членовете на съвета на директорите. За тази цел EN+ е наел консултантска фирма na Ръсел Рейнолдс от Ню Йорк, която ще търси нови независими директори.

"Новите назначения в борда на EN+ са ключова част от моя план за премахване на санкциите срещу компанията. Този процес по набиране на персонал е в ход ", заяви лорд Грег Баркър, независим председател на EN +, който прилага стратегията.

Групата, контролирана от Дерипаска, притежава 48% дял от втория по големина производител на алуминий в света - "Русал". И двете корпорации, и олигархът, бяха включени в американския списък със санкции. Американското министерство на финансите вече обяви, че санкциите срещу компаниите могат да бъдат отменени само ако Дерипаска се откаже от контрола над тях.

Като част от "Плана Баркър", Максим Соков, дългогодишен служител и приближен на Дерипаска, подаде оставка като президент и изпълнителен директор на дружеството.

"EN+ понастоящем се сблъсква с безпрецедентни и непредвидени предизвикателства и реших да се оттегля от компанията", обясни Соков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във